Tot en met 13 maart zijn beeldhouwwerken van Broer Nagel te zien in de Bibliotheek in Someren.

De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden van de bibliotheek van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.30 uur, op vrijdagavond tot 19.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Zijn inspiratie haalt Broer Nagel uit bestaande, unieke vorm van de steen. Hij laat zich als het ware leiden door de steen als hij deze verwerkt tot organische vormen. Voornamelijk afbeeldingen van mensen en dieren, zowel figuratief als abstract, maken deel uit van zijn werk.

Broer Nagel is op 20 augustus 1940 geboren in Someren.

Sinds begin jaren tachtig is Broer Nagel zich gaan toeleggen op het vervaardigen van beelden. Echter, alvorens hij lessen nam, maakte deze autodidact al uit eigen beweging houtsnijwerken en sculpturen uit diverse materialen.

Vanaf 1987 deed hij bij Stichting Kunstzinnige Vormgeving in Eindhoven in enkele seizoenen kennis op van de basisprincipes van de plastische vormgeving. Onder leiding van docent Gerard Engels werden vaardigheden op het gebied van modelboetseren en houten sculpturen opgedaan. Daarbij werd veelal uitgegaan van natuurgetrouwe voorbeelden. Hierdoor ontstond er bij Broer een zekere voorliefde voor vormen die in eerste instantie zijn afgeleid van de natuur.

In de herfst van 1993 werd tijdens de tentoonstelling bij Lux et Terra in Lierop zijn interesse voor beeldhouwwerken uit steen gewekt. Sinds die tijd heeft hij zijn idioom verder uitgebreid en werkt hij alleen nog maar met steen. Hij volgde daarvoor diverse internationale beeldhouwsymposiums en workshops in ondermeer Nederland, België en Frankrijk.

Zijn inspiratie haalt Broer uit bestaande, unieke vorm van de steen. Hij werkt graag met de uit België afkomstige steensoorten rouge royal, noir de Mazy en arduin. Maar ook de Italiaanse steensoorten carara marmer en serpentino, evenals de Franse kalkstenen zijn favoriet.

De beeldhouwwerken van Broer Nagel zijn onder andere geëxposeerd op de groepstentoonstellingen Lux et Terra in Lierop, Lanart in Lichtaart (B.)

Individuele tentoonstelling waren er in Galerie Richel in Aardenburg, kasteel Coloma in St. Pieters-Leeuw (B.), Gemeentehuis, Bibliotheek en De Ruchte in Someren, Museum Klok & Peel in Asten, enzovoorts.

 


Trefwoorden: bibliotheek someren beeldhouwwerken broer nagel
Geplaatst

dinsdag 03 maart 2020 | 06.38 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 03 maart 2020 | 13.39 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub