SIRIS.nl

Wereldberoemd carillon van orkest André Rieu te zien in Museum Klok & Peel

Sponsoren en relaties van Museum Klok & Peel in Asten mochten op vrijdag 31 januari getuige zijn van 'n uniek moment.

Tijdens een sprankelend concert van het koperen kwintet van Nederlands Studenten Orkest (NSO) en het mobiel carillon van Frank Steijns, werd de overeenkomst getekend voor officiële overdracht van dit zo bijzondere instrument van Frank Steijns, 1e violist in het orkest van André Rieu en beiaardier in Maastricht en Weert.

Na zoveel lange en bijzondere reizen met het Straussorkest van André Rieu, gaat dit bijzondere instrument, dat inmiddels een wereldwijd publiek heeft bereikt, deel uitmaken van de museumcollectie.

Het mobiel carillon ging viermaal op wereldtournee met André Rieu: in 2006, 2009, 2013 en 2018. Het legde hierbij meer dan 200.000 kilometer af en speelde op alle continenten, waarbij het carillon vaak voor het eerst in een land werd geïntroduceerd: van Bangkok tot Bogota, het mobiel carillon speelde reeds in zo’n 400 wereldsteden voor een publiek van meer dan drie miljoen luisteraars.

Ook middels de beeldopnames, die van deze concerten werden gemaakt, werd een miljoenenpubliek bereikt. Het maakte Frank Steijns volgens dr. Luc Rombouts mogelijk “de meest beluisterde beiaardier uit de geschiedenis”.

Als eigenaar van het instrument hecht beiaardier Frank Steijns eraan dat zijn carillon, tussen de projecten en tours door, een zo groot mogelijke educatieve rol vervult. Daarom zocht hij contact met Museum Klok & Peel. Het mobiel carillon staat inmiddels in de grote zaal van het museum waar het wordt gebruikt bij rondleidingen en concerten. Dit is vastgelegd door een officiële bruikleenovereenkomst tussen Frank en het museum. Het is een bijzondere aanwinst voor het museum, omdat het naast bruikbaar demonstratie carillon ook een uniek stuk recente geschiedenis vertegenwoordigt in de vernieuwing en promotie van de mondiale beiaardkunst.