Op zondag 2 februari was in manege Heijligers in Asten de foto-expositie VP19 (Vriendenproject 2019) te zien van fotografe Josien van Geffen.

Josien van Geffen, die in Asten een studio heeft, maakt elke vijf jaar een fotoserie van vrienden met hun gezin.

In 2013 heeft Josien videomateriaal verzameld van de vriendengroep vanaf het jaar 1980, destijds gemaakt door ouders en de vriendenclub zelf. Daar heeft Josien een film van gemaakt en deze kreeg als grap de naam ‘The Old Kids Diesel’.

Na de film is het idee ontstaan om foto’s te maken van de vrienden, die inmiddels allemaal een gezin hebben. Hierdoor zie je de vriendenclub door het leven heen ‘opgroeien’. In 2014 zijn de eerste fotoseries gemaakt. Josien fotografeerde toen nog uit hobby. Toen is de passie voor fotografie ontstaan.

In 2014 volgt Josien de basisopleiding aan de Nederlandse Fotovakschool in Venlo en in 2015 start ze met de opleiding Photographic Design aan de Nederlandse Fotovakschool in Amsterdam. Inmiddels werkt ze fulltime als fotografe vanuit een kleine studio in Asten en in het voorjaar van 2020 gaat de studio verhuizen naar een nieuw pand in Sevenum.

Vijf jaar na de eerste fotoserie van de vrienden in 2014 is in februari 2019 de tweede serie gestart en eind december van dat jaar afgerond. Vijf jaar later is het verschil van fototechnieken groot. Nu zijn de vrienden gefotografeerd voor een greenscreen en daarna vakkundig in een thema geplaatst. Doordat het idee is ontstaan vanuit oude videobeelden en in deze tijd veel mensen naar Netflix kijken, zijn de beelden geïnspireerd op bekende tv-series. Elk gezin heeft zijn eigen serie gekregen.


Trefwoorden: vp19 manege heijligers josien van geffen
Geplaatst

maandag 03 februari 2020 | 16.59 uur

Laatst gewijzigd

maandag 03 februari 2020 | 15.59 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub