André Haspels, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Staten, was op maandag 3 februari te gast bij Koninklijke Eijsbouts en Museum Klok & Peel in Asten.

Hij kwam naar Asten om in de klokkengieterij de vorderingen van de renovatie van 'The Netherlands Carillon' te bekijken, de monumentale beiaard op de erebegraafplaats Arlington in Amerika, die Nederland aan de USA schonk in de jaren vijftig als dank voor de Amerikaanse hulp tijdens de oorlog en bij de wederopbouw. 

Het huidige carillon wordt met drie nieuwe klokken uitgebreid tot een nieuw 53 klokken tellend instrument.

Haspels maakte voor de rondleiding de drie namen bekend die de drie klokken gaan meekrijgen: die van voormalig presidentsvrouw Eleanor Roosevelt, dominee Martin Luther King en generaal George Marshall. 

In Museum Klok & Peel kreeg de ambassadeur o.a. een rondleiding door de klokkenafdeling. Hij werd bijgepraat over de grote expositie die in het museum wordt gewijd aan de Arlingtonklokken. 

Op donderdag 16 april opent het museum de tentoonstelling over de geschiedenis van dit historische instrument, geleid door curator Luc Rombouts. Op die dag zal ook het gelijknamige boek 'Klokken voor Amerika' van prof. dr. Diederik Oostdijk (VU Amsterdam) uitkomen en zal bij Eijsbouts de grote besklok voor George Marshall worden gegoten.

Alle klokken van het carillon worden in november 2020 naar Amerika verscheept.


Trefwoorden: ambassadeur arlington the dutch carillon koninklijke eijsbouts museum klok en peel george marshall martin luther king eleanor roosevelt andre haspels
Geplaatst

woensdag 05 februari 2020 | 13.42 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 05 februari 2020 | 15.58 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub