Kunstlezing: Een selfie of een zelfportret?

Het Amsterdamse Van Gogh Museum presenteert van tot en met 25 mei de expositie 'In The Picture': een tentoonstelling die volledig draait om de rol en betekenis van het kunstenaarsportret.

Kunsthistoricus dr. Ger Jacobs geeft hierover op dinsdag 17 maart een kunstlezing in Bibliotheek Helmond.

Zijn die zelfportretten dan de voorloper op onze rage van selfies? Vooraf aanmelden wordt aangeraden.

Tentoonstelling ‘In The Picture’

De tentoonstelling draait volledig om de rol en betekenis van het kunstenaarsportret. Aan de hand van thema’s als imagovorming, zelfbeschouwing en de mythe van de lijdende kunstenaar wordt een uiteenlopende selectie van de bekendste kunstenaarsportretten uit de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw getoond.

De tentoonstelling laat een topselectie van grote namen en nieuwe gezichten zien. Natuurlijk zijn er de bekende zelfportretten van Vincent van Gogh. Zij krijgen nog meer betekenis in relatie met die van b.v. Edvard Munch, Charley Toorop, Gustave Courbet, Paul Cézanne, Thérèse Schwartze, John Singer Sargent en Helene Schjerfbeck. Wanneer hedendaagse kunstenaars als Francis Bacon en Julian Schnabel daar met hun werk weer op gaan reageren, ontstaat er een museale ruimte vol van vragen. Die gaan dan over de kwetsbaarheid en over de kracht, maar ook over genialiteit en zelfkennis en over propaganda en zelfoverschatting. Onder de verf van al die portretten liggen de verhalen uit het kunstenaarsleven.

Hoe dan ook, de 75 portretten in het Van Gogh Museum geven een even prachtig als veelzijdig beeld van de rijkdom aan zelfportretten en portretten die kunstenaars van elkaar maakten in de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw. Zijn die zelfportretten dan de voorloper op onze rage van selfies? Misschien gedeeltelijk wel, maar de tentoonstelling maak ook duidelijk dat kunstenaars van toen goed na dachten over hoe ze zichzelf presenteerden. Het maken van een zelfportret was een creatief proces, niet zelden met vallen en opstaan.

De lezing van Ger Jacobs is 20.00 tot 22.00 uur in Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11.

Entree € 7,50. Bibliotheekleden betalen op vertoon van hun lidmaatschap € 6.

Info: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten


Trefwoorden: bibliotheek helmond ger jacobs
Geplaatst

zondag 08 maart 2020 | 07.07 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 13 maart 2020 | 08.38 uur

Auteur

AMJM Buenen


businessclub