SIRIS.nl

Aangereden wild terug in de natuur

Staatsbosbeheer en Brabants Landschap hebben samen met ARK Natuurontwikkeling en Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-Aanrijdingen (SAMF) het initiatief genomen om aangereden wild terug te leggen in de natuur in plaats van deze af te voeren.

De samenwerking is gericht op het terugbrengen en behouden van een aantal (zeldzame) aaseters door te zorgen voor dode dieren - hun voedselbron - in de natuurlijke kringloop en is mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant.

Een dood dier is een bron van voedsel voor allerlei diersoorten. Aaseters zoals roofvogels, raven, vossen maar ook diverse keversoorten doen er hun voordeel mee, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Op deze manier doet de dood ook weer leven en is de kringloop weer rond. Studenten van Wageningen University & Research monitoren de locatie met wildcamera’s. Zo is te zien hoe verschillende dieren op het aangereden wild afkomen. Naturalis Biodiversity Center onderzoekt welke insectensoorten van een kadaver profiteren.

Zondag 29 maart om 10.00 uur start bij Manege Molenberg aan de Valkenswaardseweg 29c in Leende een lezing voor het publiek van ongeveer een halfuur.

Onder leiding van de boswachters van Brabants Landschap en Staatsbosbeheer worden na de lezing de ‘Dood doet Leven’-locaties in het Leenderbos en Valkenhorst bezocht en bekeken.

Aanmelden voor de publiekswandeling is verplicht via www.brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten/dooddoetleven

Per eigen fiets worden de locaties bezocht.

De lengte van de fietsexcursie is 10 kilometer en duurt ongeveer 1,5 uur, waarbij op twee locaties gestopt wordt.