In de vroege ochtend van maandag 23 maart overleed pastor Jacques Verhees in zorgcentrum Eegelshoeve in Someren. Hij werd 89 jaar oud.

Ruim 27 jaar lang was hij de pastoor van de Lambertusparochie.

Mensen in beweging brengen, vragen stellen en antwoorden losweken. Dat is wat pastor Verhees graag deed. Door te vragen en antwoorden bij mensen los te weken, zijn er werkgroepen ontstaan die er voor zijn tijd nog niet waren. Zijn motto was dan ook: 'Mensen zijn belangrijker dan regels. Mensen zijn boeiend. De ontmoeting met hen is het mooist aan het pastoraat." Samen met een kleine dosis humor waren dat de ingrediënten voor Verhees' pastorschap.

Jacques Verhees werd in 1930 geboren. Al snel bleek dat hij goed kon leren. Na een studie theologie belandde hij als wetenschapper in het onderwijs in Eindhoven, Gemert en Leuven.

Maar zijn ogen werden steeds slechter. Hij kon de voetnoten onder wetenschappelijke artikelen, die in erg kleine letters geschreven zijn, niet meer lezen. En dus ging hij het pastoraat in.

Nadat hij pastor was in Bergen op Zoom en Veldhoven, kwam hij in Someren terecht. Daar stond een vacature open en hij kende er veel ordegenoten (collega's). Pastor Verhees was dus al vertrouwd met Someren. In de kerk richtte Verhees met hulp van vrijwilligers verschillende werkgroepen op, iets dat nieuw was in de Somerense kerk.

Om andere leden van kerken daarvan te laten leren, schreef hij er diverse boeken over. Maar hij schreef ook gebeden, lezingen en liederen op in boekvorm, zoals 'Met de stem van je hart' over de huwelijksviering. Pastor Verhees was een makkelijke schrijver van teksten en zo gaf hij met zijn boeken andere kerken werktuig in handen.

Pastor Verhees noemt zijn 25-jarig jubileum bij de Lambertuskerk als één van de hoogtepunten van zijn pastorschap. Die dag werd 14.000 euro opgehaald voor een goed doel.

Nog een mooie herinnering is er één in Bergen op Zoom. Twee kinderen waren er in de pastorietuin aan het spelen. Ze vroegen hem uit het niets of ze gedoopt mochten worden. Paula werd gevraagd peettante te zijn. Dat vond hij erg mooi en nog steeds was er contact met die jongens.

Pastor Verhees was juist altijd veel onder de mensen. Dankzij Paula, die hem ruim 41 jaar ten dienste was, heeft hij naar eigen zeggen een groot deel van de gastvrijheid in het huis is te danken. En die gastvrijheid heeft hij altijd erg belangrijk gevonden.

Die gastvrijheid mag Jacques Verhees nu ervaren in Gods hemel. Pastor Verhees zag uit naar die nieuwe hemel en aarde, waar hij zo vaak over gepreekt had. Hij hoopte dat de hemel iets vrolijks is en dat hij zijn ouders en goede vrienden zou ontmoeten. Hij keek er naar uit om zijn Heer te mogen zien van aangezicht tot aangezicht.

Moge hij rusten in vrede en mag de Heer tot hem spreken: kom binnen, uitstekende en trouwe dienaar!

Vanwege het coronavirus is er op dit moment geen publiekelijk afscheid. Op een later moment zal er een gedachtenisviering plaatsvinden.


Trefwoorden: lambertuskerk lambertusparochie overleden pastor jacques verhees
Geplaatst

maandag 23 maart 2020 | 18.54 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 28 maart 2020 | 17.21 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub