De eikenprocessierups komt er weer aan.

Het moment waarop de eikenprocessierupsen uit de eitjes komen wordt bepaald door de temperatuur. De eerste rupsen kruipen al uit hun eitjes.

De gemeente Someren is druk bezig met de voorbereidingen en monitoring van de eitjes om de overlast te beperken.

In de maanden mei, juni, en juli kan op inlandse eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, en/of irritatie aan ogen of luchtwegen. 

De preventieve bestrijding start als er blad aan de bomen zit en de rupsjes uitkomen. Met een spuitkanon blaast men een biologisch bestrijdingsmiddel in de bomen.

De rupsjes eten in deze fase iedere dag eikenbladeren en zijn erg kwetsbaar voor het bestrijdingsmiddel. Dit middel werkt ongeveer 8 tot 10 dagen.

Afhankelijk van de monitoring start de bestrijding. In de gemeente Someren bespuit men dit jaar ± 13.000 inlandse eiken met het biologische middel. Een tweede behandeling binnen ca. 10 dagen kan noodzakelijk zijn.

Kijk voor meer informatie over de processierupsen op www.rupsen.info, https://processierups.nu en www.vlinderstichting.nl.


Trefwoorden: eikenprocessierups
Geplaatst

vrijdag 10 april 2020 | 09.31 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 10 april 2020 | 08.36 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub