De amfibieëntrek van dit voorjaar is voorbij.

De emmers bij het Witvenscherm zijn door de medewerkers van het IVN Asten-Someren weer dichtgelegd en het scherm is tweezijdig passeerbaar gemaakt.

In totaal zijn meer dan 900 amfibieën overgezet.

De grootste groep vormde de Kleine Watersalamander met 438 stuks en op de tweede plaats kwam de Rugstreeppad met 333 stuks.

Het Witven is een belangrijk gebied voor de reproductie van een aantal amfibieënsoorten, waaronder een rodelijstsoort als de Rugstreeppad, die het grootste deel van het jaar in het gebied ten zuiden van de Provincialeweg doorbrengt en in het voorjaar de weg oversteekt om in het ven eieren af te zetten.

Van de op 6 april landelijk geregistreerde ruim 400 rugstreeppadden vormden de 90 bij het Witven een zeer belangrijk deel. Een indicatie dat de populatie van Somerense- en Lieropsche Heide landelijk een belangrijke deelpopulatie vormt.

Bij het oversteken van de Provincialeweg sneuvelt ieder jaar een deel van de amfibieën door het verkeer. Het overzetten in het voorjaar, zoals een aantal vrijwilligers dit jaar heeft gedaan, helpt bij de bescherming van deze amfibieën.

Bij de zomertrek, als de dieren weer teruggaan naar het achterland, zal alsnog een deel van hen sneuvelen. Omdat die trek zich over een veel langere periode afspeelt is overzetten geen haalbare kaart.

De enig juiste oplossing is een faunapassage voor amfibieën, voorzien van twee begeleidende rasters.


Trefwoorden: amfibienscherm ivn asten-someren
Geplaatst

vrijdag 01 mei 2020 | 06.57 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 01 mei 2020 | 07.37 uur

Auteur

AMJM Buenen


businessclub