SIRIS.nl

Brief van burgemeester Hubert Vos

Beste inwoners van Asten, Op dinsdag 21 april maakte de Minister-President bekend dat de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus worden verlengd tot 20 mei.

Er komt enige verlichting met name voor jongeren tot 18 jaar. Basisscholen zullen na de meivakantie langzaam opstarten en voor het beoefenen van buitensporten voor jongeren, zijn de regels iets versoepeld. Door ons consequent aan de maatregelen te houden en verantwoordelijkheid te nemen hebben we deze eerste stappen kunnen zetten. Juist nu is het belangrijk vol te houden nu we op de goede weg zijn. We mogen niet verslappen!

Lichtpuntjes maar ook nog veel zorgen.

Het is goed te horen dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt evenals de druk op het intensive Care afdelingen. Echter, iedere dag zijn er nieuwe besmettingen en sterven mensen, ook in Asten. Ik wil mijn medeleven uitspreken naar familie, verwanten en vrienden die een dierbare zijn verloren. Ik wens mensen die zijn getroffen beterschap toe en hun omgeving veel sterkte.

Zoals gezegd zijn er kleine lichtpuntjes maar ook nog veel zorgen. Dit geldt met name voor de economische gevolgen. Bedrijven, ZZP-ers, toerismesector, de horeca en de voor Asten belangrijke agrarische sector hebben het zwaar. Menig ondernemer staat het water aan de lippen.

Minder zichtbaar zijn de sociale en persoonlijke aspecten van de crisis. Ik denk aan ouderen en andere hulpbehoeftigen die dreigen te vereenzamen. Maar ook binnen gezinnen waar spanningen om wat voor redenen dan ook sterk kunnen oplopen. Door alle zorgen is het risico dat mensen persoonlijk in de knoop raken groter. Dit heeft zijn weerslag op de directe omgeving.

Zaak van volhouden

Wat we afgelopen tijd hebben geleerd is dat door de maatregelen strikt op te volgen we met zijn allen weer kleine stappen vooruit kunnen zetten naar een normalisering van de samenleving. Dat vergt discipline en verantwoordelijk van ons allen. Zeker in deze fase nu we over de piek van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames heen zijn. Dat is de uitdaging voor deze komende periode waar we voor staan.

Hebt u vragen of is er iets onduidelijk over de versoepelde maatregelen kijk dan op de website van de gemeente of RIVM. Onze toezichthouders helpen u graag verder. Zij zijn er niet alleen voor controle op handhaving maar ook voor vragen.

Afsluitend hoop ik dat u gezond blijft en ik wens eenieder veel sterkte toe. Samen slaan we ons er doorheen!

Burgemeester Hubert Vos