De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra heeft voor de tweede keer binnen een half jaar Asten aangedaan.

De ambassadeur bezocht wederom Museum Klok & Peel waar hij onder andere geïnterviewd werd voor ‘Andere Tijden.’

Het populaire tv-programma maakte opnamen voor een speciale uitzending over de geschiedenis van het Netherlands Carillon, de beiaard die Nederland aan Amerika gaf als dank voor de hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog en als dank voor de Marshallhulp. Al die klokken zijn op dit moment in Asten voor herstemming bij Eijsbouts. De aflevering over ‘Klokken voor Amerika’ zal in oktober worden uitgezonden.

Eijsbouts goot recentelijk ook drie klokken voor dit historische carillon, waaronder de immense Marshallklok.

De ambassadeur was ook benieuwd om de drietonner te bewonderen, dus bewandelde hij het Klokkengieterspad richting Eijsbouts, omringd door een aantal veiligheidsagenten en vergezeld door Joost Eijsbouts en Luc Rombouts, de curator van de tentoonstelling 'Klokken voor Amerika' die ook de zuiverheid van het instrument zal testen. Dit gebeurt op uitnodiging van de Nederlandse ambassade, die als op de opdrachtgever van het renovatieproject van het Netherlands Carillon de Singing Bronze Foundation (SFB) heeft ingeschakeld als consultant. SFB is een door Museum Klok & Peel opgericht wetenschappelijk instituut met als doel het bewaren van het erfgoed van klok en beiaard.

Na afloop keerde Hoekstra weer terug naar Museum Klok & Peel waar Rombouts een ‘sneak preview’ aanbood van 'Klokken voor Amerika' aan de diplomaat en zijn vrouw, Diane Hoekstra.

De tentoonstelling, waar medewerkers hard aan gewerkt hebben in de afgelopen weken, is zo goed als klaar.

Het museum hoopt snel bezoekers te verwelkomen in het museum. De ambassadeur nam ook een exemplaar van het boek 'Klokken voor Amerika' in ontvangst van de auteur Diederik Oostdijk, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam die ook aanwezig was voor de televisie-uitzending.

Dit boek is verkrijgbaar via webshop-museumklokenpeel.nl.


Trefwoorden: klokken voor amerika ambassadeur museum klok en peel pete hoekstra
Geplaatst

dinsdag 19 mei 2020 | 17.04 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 19 mei 2020 | 16.19 uur

Auteur

AMJM Buenen


businessclub