Bokashi verspreid over de Somerense grond

Een gezonde bodem is noodzakelijk voor een goede groei van bomen en struiken.

Het bodemleven speelt daarbij een belangrijke rol. Allerlei bodemdiertjes, zoals wormen, breken organisch materiaal zoals blad en takjes af tot voeding voor de planten. Tegelijk houden ze de bodem luchtig, zodat zuurstof en water goed in de bodem kunnen dringen.

In januari is op De Donck een deel van het blad vermengd met een speciaal daarvoor ontwikkeld bacteriepreparaat. Na een aantal weken rust, zodat de bacteriƫn hun werk konden doen, is de bokashi nu klaar om verwerkt te worden in de plantsoenen. Deze laag onderdrukt het kiemen van onkruidzaden en gaat uitdroging van de bodem tegen.

De bokashi kan de eerste dagen vies ruiken. De bladeren hebben weken op een berg gelegen.

Na de verspreiding komen de bladeren weer in aanraking met zuurstof en dit veroorzaakt een bepaalde geur. Na ongeveer drie dagen is dat bijna niet meer te ruiken.

Voordelen bokashi:

Efficiƫnte manier om bladafval te verwerken en het sluiten van de kringloop
Gaat onkruidgroei tegen
Gezondere bodem, gezondere planten/bomen
Minder gebruik van kunstmest nodig
Minder uitspoeling van mineralen en schoner oppervlaktewater
Beter watervasthoudend vermogen (sponswerking) bij zowel droogte als wateroverlast
Meer koolstof in de bodem draagt bij aan het oplossen van het klimaatprobleem.


Trefwoorden: bokashi
Geplaatst

woensdag 20 mei 2020 | 09.58 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 20 mei 2020 | 15.03 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub