In de maanden mei, juni en juli hebben de eikenprocessierupsen op inlandse eikenbomen brandharen.

Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag, en/of irritatie aan ogen of luchtwegen.

De aanwezigheid van een nest veroorzaakt niet direct overlast.

De (brand)haren, die de jeuk en bulten veroorzaken bij mens en dier, worden door de rupsen alleen in stresssituaties losgelaten. Als de rups met rust wordt gelaten, zullen ze deze niet gauw loslaten en is de kans op klachten minimaal.

De hele kleine brandharen van de rups kunnen gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen binnendringen.

Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals:

jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid op de huid
rode, dikke en/of ontstoken ogen
een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid
algemene klachten zoals braken, duizeligheid en koorts

U kunt van mei tot en met augustus overlast ervaren van de brandharen van de rups.

Bent u in contact gekomen met de brandharen van de rups? Dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na de blootstelling met plakband te strippen om zo alle brandharen te verwijderen. Was daarna de huid goed en spoel de ogen met lauw water.

De brandharen zijn moeilijk uit kleding te verwijderen. Was kleding heel goed, het liefst op 60ºC. Bij hevige jeuk kan een zalf met menthol, aloë vera of calendula helpen. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Probeer ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden wanneer er een nest vlak bij uw huis is. Zo voorkomt u brandharen in huis.

U kunt nestkastjes in uw tuin ophangen voor o.a. de koolmees, pimpelmees en boomklever. Deze vogelsoorten eten de eikenprocessierupsen op. Op korte termijn biedt dit geen oplossing, maar voor de toekomst zorgt dit voor minder rupsen.

Zorg voor een goede bedekking van de hals, armen en benen als u een bezoek brengt aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt.

Ga niet op de grond zitten en probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.

Informeer kinderen voor het gevaar van de eikenprocessierups. Als in uw omgeving de eikenprocessierups voorkomt, laat kinderen dan niet op het gazon spelen.

Houd zandbakken zo veel mogelijk gesloten en laat speelgoed niet buiten liggen.

Vermijd wegen waar eikenbomen met veel nesten staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen en die kunnen verwaaien.

Hebt u in uw eigen tuin te maken met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag om advies bij gemeente Someren.

De gemeente blijft alert op de aanwezigheid van rupsen en bestrijdt ook later in het jaar de rupsen waar deze overlast geven.


Trefwoorden: brandharen eikenprocessierups
Geplaatst

woensdag 20 mei 2020 | 14.05 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 20 mei 2020 | 15.31 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub