SIRIS.nl

Nieuw bodemtraject biedt extra subsidiemogelijkheden voor boeren in Someren

Agrariërs of gebruikers van agrarische grond in Someren kunnen in 2020 en 2021 ondersteuning krijgen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit van hun bedrijf.

Dit met als doel om de gevolgen van klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken waardoor zij zich beter kunnen wapenen tegen de veranderende weersomstandigheden zoals wateroverlast, droogte en hittestress.

In het programma Onweerstaanbaar Someren komen in 2020 en 2021 diverse projecten samen in een bodemoverkoepelend traject dat speciaal is opgezet voor agrariërs.

Inzicht in de opbouw van de bodem is essentieel voor de bedrijfsvoering van agrariërs. In het aangeboden traject krijgen zij meer inzicht in de bodemkwaliteit van hun bedrijf.

Het traject omvat onder meer een startgesprek dat gevolgd wordt door een bedrijfsbodem- en waterplan. Ook ontvangen agrariërs advies over het uitvoeren van zinvolle maatregelen. Door het voeren van periodieke coachingsgesprekken kunnen deze maatregelen een vaste plek krijgen in hun bedrijfsvoering. Om agrariërs te stimuleren deel te nemen, zijn er de komende twee jaar extra subsidiegelden vrijgemaakt.

Agrariërs, die willen weten of deelname aan het traject iets voor hen is, kunnen contact opnemen met Marco Arts van de gemeente Someren via e-mail m.arts@someren.nl.

Onweerstaanbaar Someren is ook altijd op zoek naar succesvolle, lokale voorbeelden van maatregelen op het gebied van bodem die al worden uitgevoerd.

Denk bijvoorbeeld aan:

• het toepassen van compost
• gebruik van groenbemesters (bijvoorbeeld Somerse Mix)

Agrariërs, die hun kennis en ervaring met anderen willen delen, kunnen e-mailen naar onweerstaanbaar@someren.nl.