SIRIS.nl

Regionale Energiestrategie: samenwerken aan de energie van morgen

Alle gemeenten in Nederland kijken hoe we in de toekomst het beste met onze energievoorziening kunnen omgaan. We willen meer duurzame energie en minder afhankelijk zijn van aardgas.

Waar gaat het dan over?

- Energiebesparing

Energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Vandaar dat energie besparen een belangrijk thema is, waar de gemeenten inwoners en ondernemers hard bij nodig hebben.

- Grootschalige opwek duurzame energie

Duurzame energie kunnen we opwekken via bijvoorbeeld zon en wind. Denk aan parken met zonnepanelen of windmolens. De gemeenten kijken waar er mogelijkheden zijn om deze duurzame opwek grootschalig te organiseren. Ze kijken daarbij ook naar wat de wensen van de omgeving zijn.

- Warmte

De gemeenten kijken waar er in de regio warmtebronnen zijn (nu en in de toekomst). Deze kunnen mogelijk een rol spelen in het verwarmen van huizen en andere gebouwen.

In de regio Zuidoost-Brabant werken 21 gemeenten hierin samen: de Metropoolregio Eindhoven. Ook de Waterschappen en de provincie werken hierin mee. Samen maken ze keuzes die leiden tot besparing van energie, opwekking van duurzame elektriciteit en de energie-infrastructuur. Deze keuzes komen in de Regionale Energiestrategie (RES).

Meer info:
Kijk op de website van metropoolregioeindhoven.