In Museum Klok & Peel in Asten is de tentoonstelling 'Klokken voor Amerika' te bewonderen.

Het Netherlands Carillon is een monument dat Nederland aan de Verenigde Staten heeft gegeven in de jaren ’50 als dank voor de bevrijding en het Marshallplan. Het carillon is gehuisvest in een donkere, stalen klokkentoren, ontworpen door Joost Boks, en staat op een prominente plaats in Arlington, naast de beroemde oorlogsbegraafplaats.

Alle vijftig klokken zijn nu voor het eerst terug in Nederland om herstemd te worden bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Ze keren later dit jaar weer terug, vergezeld door drie nieuwe klokken die opgedragen zijn aan drie Amerikanen die vochten voor de vrijheid: George Marshall, Martin Luther King en Eleanor Roosevelt.

Over de bizarre geschiedenis van dit monument, schreef VU-hoogleraar Diederik Oostdijk het boek Bells for America (Penn State University Press, 2019) dat op 30 april ook in een Nederlandse bewerking, Klokken voor Amerika, is verschenen bij Boom Uitgevers. 

Om ervoor te zorgen dat het museumbezoek voor iedereen veilig verloopt, kan het museum maar een beperkt aantal bezoekers toelaten. Het is nodig om bij een museumbezoek vooraf te reserveren. Dit kan via www.museumklokenpeel.nl.

Heeft u problemen bij het reserveren? Stuur een e-mail met uw telefoonnummer naar info@museumklokenpeel.nl of bel met het museum: tel. 0493-691865.


Trefwoorden: arlington tentoonstelling klokken voor amerika museum klok en peel diederik oostdijk
Geplaatst

dinsdag 09 juni 2020 | 15.15 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 09 juni 2020 | 16.18 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub