SIRIS.nl

Sanne van Paassen debuteert met het boek 'Het leven dat is pas topsport'

Op 1 juli lanceert ex-topsporter/Eurosportcommentator Sanne van Paassen haar debuut 'Het leven dat is pas topsport'.

Hiermee laat de oud-veldrijdster de lezers kennismaken met haar peakperformancemethode, een zevenstappenplan waarmee je zakelijk leert winnen, zonder privé te verliezen.

Door een link te leggen tussen ons dagelijks leven en de wereld van topsporters laat Van Paassen zien hoe we op onze eigen manier kampioen kunnen worden, een sportmentaliteit kunnen ontwikkelen en persoonlijke spelregels kunnen bepalen, waardoor succes en geluk hand in hand gaan.

Andere sporters die in dit boek aan het woord komen, zijn onder andere Femke Heemskerk, Nicolien Sauerbreij en Thomas Dekker. Het voorwoord is van NOS-verslaggever Danny Nelissen.

Hard werken loont, zo hebben de meesten van ons geleerd. Toch laten de cijfers zien dat het louter focussen op winst en succes een grote keerzijde kent. Eén miljoen Nederlanders kampen met burnoutklachten als gevolg van stress op het werk. Volgens TNO gaat het hierbij om één op de zeven werknemers. Opvallend genoeg treft het ook een grote groep jonge mensen (25-35), te weten: 240.0000 jonge werknemers. Perfectionisme, hoge prestatie- en werkdruk en te weinig ontspanning worden als belangrijke oorzaken aangevoerd.

De verzuimkosten als gevolg van stressklachten jagen het bedrijfsleven en de gehele samenleving op enorme kosten: € 1,8 miljoen.

Nog een belangrijk inzicht is dat chronische stress onze hersenen aantast. Kortom, het in de lucht houden van alle ballen, zowel in werk als privé, en het najagen van ambities vergen nogal wat van ons. Het gaat ten koste van onze gezondheid en relaties. Wordt het niet tijd voor verandering?

Dat je lichaam je in de steek laat als je er langdurig onvoldoende acht op slaat en nergens gas terugneemt, heeft Van Paassen aan den lijve ondervonden: ‘In 2011 bereikte ik een dieptepunt. Ik stond aan de start van de wedstrijd om de wereldbeker en rilde van spanning. Jarenlang had ik hard getraind, gereisd, een eigen team gerund, en alsof dat allemaal niet genoeg was, ook nog een universitaire studie afgerond. Ik was op, kreeg last van mijn longen en had totaal geen fut meer. Die bekertrui sleepte ik weliswaar in de wacht, maar alle euforie op het podium ontbrak. Ik stortte volledig in, een ritje van drie kilometer op een gewone fiets was me al te veel. Ik realiseerde me dat ik was vergeten na te denken over hoe ik duurzaam kon winnen.’

Na meer dan een jaar revalideren maakte Van Paassen haar comeback en dat was naar eigen zeggen haar grootste overwinning. Dit succes, en de regels die zij had toegepast om het te behalen, vertaalde zij naar haar peakperformancemethode die ze tijdens haar lezingen en peakperformancepodcast met het grote publiek deelt, en nu ook door middel van dit boek. Van Paassen: ‘Mijn stappenplan is er niet op gericht om alle dagen op de toppen van je kunnen te functioneren, zoals highperformancemethoden dat vaak beogen, maar om heel bewust te kiezen voor piekmomenten, en voor momenten van herstel en ontspanning, bijvoorbeeld door aandacht te geven aan je gemoedstoestand, energielevel, beweging, rust, meer naar je gevoel te luisteren. maar ook door liefdevol schijt aan anderen te hebben en te genieten.’

Sanne van Paassen (30) was in de jaren 2010 tot en met 2012 houdster van de wereldbeker veldrijden. Ze sleepte een ereplek bij het Nederlands- en Europees kampioenschap in de wacht. En won tweemaal de vierde plek op het wereldkampioenschap veldrijden. In 2012 rondde ze haar master Management Economics and Consumer Studies af.

Sanne is peakperformancecoach, host van de Peak Performance Podcast – 50.000 downloads, Commentator Eurosport, veelgevraagd spreker en coach van de Nederlandse selectie Autosport.

Meer info vind je op https://www.sannevanpaassen.nl/.

De boekpresentatie vindt op zaterdag 4 juli plaats in natuurgebied De Berken in Ommel.