Slagerij van Kemenade aan de Emmastraat 16 in Asten bestaat honderd jaar.

Op maandag 29 juni was het precies honderd jaar geleden dat Pietje en Anna van Kemenade de slagerij oprichtten.

Piet stond al bekend om zijn zelfgemaakte vleeswaren. In 1927 werd aan de zijkant van het woonhuis een nieuwe winkel gebouwd. Aan de achterkant van het huis werd een werkplaats gerealiseerd. Rond 1950 startte Piet met het leveren van vleeswaren aan de lokale horeca.

Zoon Wim van Kemenade kwam in de zaak en nam in 1960 het stokje over. Hij zorgde dat de winkel in een nieuw jasje werd gestoken. Tot 1975 was er een slachtplaats aan huis. Hier werden de dieren door Wim en Piet zelf geslacht. In de slagerij verwerkten zij dit vlees tot de verse vleesproducten en vleeswaren.

Wim richtte in 1980 samen met zijn zoon Hans van Kemenade de V.O.F. op. Dit was een reden voor een modernisering van de winkel. In 1984 droeg Wim het stokje volledig over aan Hans. Hans runde toen de zaken zelfstandig.

Sinds 1986 heeft Hans het aanbod van Slagerij van Kemenade uitgebreid met complete barbecues en buffetten. Hans bleek hierin een voorloper te zijn. Hans besloot de slagerij uit te breiden met een nieuwe werkplaats, waar hij ook de ruimte had om het brede aanbod te bereiden.

In 1990 verhuisde de slagerij naar Emmastraat 16 in het centrum van Asten.

Zoon Peer kreeg al jong interesse in het slagersvak. Na zijn opleiding en het proeven van het vak bij diverse collegaslagerijen zag Peer in dat het ambachtelijke slagersvak hem het meest paste. In 2011 trad Peer als vierde generatie toe tot het V.O.F.

De V.O.F. is nog altijd ambachtelijk en koopt zelf hele varkens en runderen in. In de slagerij worden deze uitgebeend en verwerkt tot uw bestelling.


Trefwoorden: slagerij van kemenade
Geplaatst

dinsdag 30 juni 2020 | 15.44 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 01 juli 2020 | 17.59 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub