Jan van der Peet kreeg op zondag 12 juli in de Lambertuskerk in Someren de H. Johannes-Evangelistpenning uitgereikt.

Jan kreeg deze bisdomonderscheiding, uit handen van pastoor Pieter Scheepers, voor zijn 70-jarige inzet als organist.

Jan is als zesjarige jongen begonnen met pianoles. Van zijn twaalfde tot zijn zeventiende was hij de vaste begeleider van de Maria Congregatie in de St. Jozefparochie in Eindhoven. Daar speelde hij op het harmonium, want er was nog geen orgel.

Zijn fascinatie voor het spelen op een orgel is ontstaan op zijn twaalfde. Jan is toen meegegaan met de stille omgang in Amsterdam. Op het moment dat hij daar de kerk binnenkwam werd er op het grote orgel gespeeld en toen heeft hij tegen zichzelf gezegd; “Dat wil ik ook als ik later groot ben”. Toen er een nieuwe pastoor in de St.-Jozefparochie kwam kreeg hij van deze pastoor een echt orgel om op te spelen. Vanaf zijn zeventiende was hij officieel de vaste organist in deze St.-Jozefparochie. Ook in Heeze, Deurne, Helmond en andere parochies werd hij gevraagd om op het orgel te spelen. Hij is momenteel de vaste organist van de Lambertuskerk.

De H. Johannes-Evangelistpenning is bestemd om diegenen te onderscheiden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de kerk in het bisdom van ’s-Hertogenbosch. Dit kan zijn op parochieel, dekenaal of diocesaan niveau.

De bisschop beslist over de toekenning van de onderscheiding.

De bronzen H. Johannes-Evangelistpenning draagt aan de ene zijde de beeltenis en de naam van H. Johannes Evangelist en aan de andere zijde het wapen en de naam van het bisdom van ’s-Hertogenbosch.

De penning wordt geleverd tezamen met een oorkonde en draagspeld waarop eveneens het wapen van het bisdom prijkt. 

Jan van der Peet ontving in 2011 de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.


Trefwoorden: lambertuskerk pastoor pieter scheepers jan van der peet
Geplaatst

maandag 13 juli 2020 | 18.01 uur

Laatst gewijzigd

maandag 13 juli 2020 | 19.01 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub