SIRIS.nl

Lezing over de wondere wereld van slijmzwammen

Het IVN Asten-Someren houdt op vrijdag 13 november een avond over de wondere wereld van slijmzwammen.

De presentatie vindt om 20.00 uur plaats in IVN-gebouw de Stulp aan de Ostaderstraat in Asten.

De toegang is gratis.

Nauwelijks zichtbaar met het blote oog komen in de natuur veel soorten micro-organismen voor.

Met macro- en microfotografie maakt IVN-lid Ad Brouwers deze wonderlijke en kleurrijke wereld voor ons zichtbaar. Ook laat hij opnamen zien van minuscule insecten die in het verborgene leven. 

Het najaar is een kleurrijk jaargetijde met ochtendnevels en geheimzinnige flarden mist.

Onze verre voorouders ervoeren een soort mystiek gevoel van een naderend einde en tegelijkertijd een beleving dichtbij de goden te zijn, zoals in geen ander jaargetijde. Een periode die meer tot nadenken stemt, in een wereld die kleiner lijkt dan anders.

Over het leven, hoe wonderlijk de voort malende tijd, langzaam maar zeker tot een symfonie van treurnis alles tot een stil einde lijkt te brengen... Maar is dit zo? Daar kan maar één kort en duidelijk antwoord op gegeven worden, nee dus.

Planten bomen en struiken die bladverliezend zijn, brengen alles in gereedheid voor de naderende winter. De blad- en bloemknoppen voor het volgend jaar zijn al aangelegd. Verdorrende kruiden hebben zich verzekerd voor een nieuw seizoen door wortels, knollen en zaden. Trekvogels laten een stilte achter, weliswaar aangevuld door wintergasten, is het aanmerkelijk rustiger in het bos.

Maar dan gebeurt er iets wat de oplettende wandelaar zeker zal opvallen. Iets wat de kringloop van het leven voor een belangrijk gedeelte in stand houdt. Paddenstoelen en schimmels presenteren zich in een wonderlijke veelvoud van schoonheid en tinten, sommige in bizarre vormen. 

Overal in de natuur tref je slijmzwammen aan. Tenminste als je er naar op zoek gaat, want ze zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog. Ze nestelen zich graag in vergaan plantaardig materiaal, waar bacteriën en schimmels de boel opruimen. In het bos zijn de meest wonderlijke creaties te bewonderen. Een oranje paddenstoel lijkt als een mandarijntje of tussen de duizenden beukenbladeren op één beukenblad, kleine ‘mannetjes’ met een petje op, staande op een steeltje. Lampionnetjes in prachtige kleuren en vormen zo wonderlijk en zo mooi. Het zijn slijmzwammen die we tegen kunnen komen in de Nederlandse bossen.  

De meeste opnames zijn gemaakt in de Herbertusbossen een wel bekend bos nabij kasteel Heeze.