Ideaal weer voor onkruid in openbare ruimte

De gemeente Someren krijgt wekelijks meldingen van veel onkruid op verhardingen en in het openbaar groen.

Het weer is erg gunstig voor onkruid: bij veel zon afgewisseld met regen groeit dit erg snel. Hierdoor heeft de gemeente een achterstand bij de bestrijding hiervan. Niet alleen in de plantsoenen, maar ook op de verhardingen. Hierdoor wordt het onkruid alleen maar meer.

De gemeente kan op dit moment helaas niet op alle meldingen reageren. De aannemers zijn echter volop bezig om te zorgen dat alles weer aan de kwaliteit voldoet die u van hen gewend bent.

De gunstige groeiomstandigheden van de afgelopen tijd hebben ook geleid tot een explosieve groei van struiken. Het gevolg is dat de struiken op diverse plaatsen over de verharding groeien. Op dit moment inventariseert de gemeente de vakken; de werkzaamheden worden in het najaar/de wintermaanden uitgevoerd. Bij de locaties waar de veiligheid in het geding is, snoeien ze direct.

Vanaf 2019 maait en ruimt de gemeente de bermen binnen de kom twee keer per jaar. Hiervóór werd er zes keer per jaar gemaaid en bleef het maaisel liggen. De keuze voor het nieuwe beheer biedt meer kansen aan flora en fauna. Zo blijkt uit onderzoek dat natuurlijke vijanden van de processierups (bijvoorbeeld sluipvliegen) afhankelijk zijn van de bloeiende kruiden in de berm. De gedachte in de verandering in beheerkeuze is dat door een toename in bloeiende kruiden er een toename is aan natuurlijke vijanden van andere plaaginsecten.

 

Geplaatst

vrijdag 07 augustus 2020 | 09.29 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 07 augustus 2020 | 10.31 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub