SIRIS vertrekt uit De Ruchte

Het ED kopt op haar website 'Lokale omroep SIRIS vertrekt uit De Ruchte in Someren'.

De SIRIS-redactie was van plan om dit bericht volgende week te brengen, maar nu de krant er melding van maakt, kan de lokale omroep natuurlijk niet langer wachten met het melden van dit nieuws.

In de eerste week van de zomervakantie heeft het SIRIS-bestuur aan het bestuur van De Ruchte een brief gestuurd om de huur op te zeggen.

De afgelopen maanden hebben bij SIRIS nieuwe inzichten gebracht. Door de coronamaatregelen van de overheid werkten de vaste medewerkers en stagiaires tot de zomervakantie vrijwel volledig vanuit thuis.

Dat blijkt efficiënt te zijn en prima te bevallen.

De studio was nog nauwelijks bevolkt. ’s Avonds zit er af en toe een discjockey.

Door dit alles is het besef steeds sterker geworden dat de beschikbare ruimte veel groter is dan de omroep nodig heeft.

Na verplaatsing van de radiostudio, die bij intensivering van de regionale samenwerking toch al uit het gebouw zou verdwijnen, zal SIRIS voldoende hebben aan een kantoorruimte annex vergaderlokaal en een serverruimte.

Ook na de zomervakantie blijven de SIRIS-medewerkers zoveel mogelijk vanuit thuis werken.

SIRIS-directeur Harrie van Horik: ,,Dat thuiswerken is begonnen na juli 2018 toen we besloten om te stoppen met het actualiteitenprogramma Het Avonduur. In dit dagelijkse programma werden gasten live geïnterviewd en als dat niet lukte werden er in de studio gesprekken opgenomen, die dezelfde dag in Het Avonduur werden uitgezonden. De hele dag was er volk in de studio. Na het stoppen van Het Avonduur kwamen er geen gasten meer in de SIRIS-studio's. Enkel de twee vaste krachten, een paar vrijwilligers en de twee tot vier stagiaires bevolkten nadien de studio's''.

Hij vervolgt: ,,De focus kwam te liggen op de dagelijkse tv-uitzendingen, www.siris.nl en de diverse social media die SIRIS rijk is.  Daarvoor gaan de medewerkers de hele dag door op pad. Er zijn dagen bij dat ik zelfs nauwelijks op de werkvloer ben. In het weekeinde werkte ik al jaren vanuit thuis en dat ging steeds beter en sneller. Onze fotografen kwamen al jaren niet meer over de vloer. Dat was nergens voor nodig. De technische vooruitgang maakte dat allemaal mogelijk. Toen het coronavirus uitbrak heb ik iedereen naar huis gestuurd en gingen we allemaal vanuit thuis werken. En wat blijkt, we zijn nog nooit zo productief geweest als in het laatste halfjaar. Hoe vaker ik in de studio was, hoe vaker ik me afvroeg wat we eigenlijk nog in de studio deden''.

In de zomervakantie werd de knoop doorgehakt. Van Horik: ,,De huur is opgezegd. Dat hebben we niet stil gehouden. En dan gaat het snel. Ik heb de laatste weken aanbiedingen genoeg gekregen om elders een ruimte te huren. Vandaag (donderdag) weer twee. We trekken er een jaar voor uit om een andere locatie te vinden. Dat kan trouwens ook best in De Ruchte zijn, als het maar met minder ruimte is. Die onbenutte ruimtes zijn mij een doorn in het oog. Daarnaast heeft dit verhaal ook een belangrijke financiële kant. Ieder kwartaal tikt de lokale omroep bijna zevenduizend euro af aan De Ruchte voor de huur van de studio's. De omroep krijgt in totaal 35.000 euro subsidie van de gemeenten Asten en Someren per jaar. Dan blijft er zevenduizend euro over om onze uitzendingen te doen. Dat gaat ons in deze tijden niet meer lukken''. 

SIRIS gaat dus nog een jaar door in de huidige studio's aan de Laan ten Roode. Van Horik: ,,Studio's die nauwelijks bezet zullen zijn. Dat heeft ook gevolgen voor onze bereikbaarheid. Als er niemand is, kan er ook niemand de telefoon oppakken. Gelukkig hadden de mensen, die contact met ons zochten, dat snel door. De beste manier om ons te bereiken is via e-mail redactie@siris.nl''.

SIRIS-tv zal nu zeker doorgroeien, denkt Van Horik. ,,De Astense en Somerense burgers kunnen binnenkort niet meer naar SIRIS komen, maar wij gaan naar hen toe. Ik merk de laatste maanden dat dit erg gewaardeerd wordt. De betrokkenheid wordt groter. Onze nieuwe manier van werken werkt. We worden steeds vaker gevraagd voor tv-opnames en we verkopen nu nagenoeg geen nee meer. De rol van onze jeugdige medewerkers speelt natuurlijk ook een rol. Het echte leven speelt zich af op straat en niet in onze studio's. Ze willen de boer op en ik doe mee''.

 


Trefwoorden: siris
Geplaatst

donderdag 27 augustus 2020 | 20.08 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 27 augustus 2020 | 21.11 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub