Op zondag 20 september wordt de natuurdocumentaire ‘Parels van de Peel’ vertoond tijdens een openluchtvoorstelling bij buitencentrum De Pelen.

Een film met prachtige en unieke beelden van dit hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg.

In de zomer van 2017 overleed natuurfilmer Han Meeuwsen uit Asten. Han had vijf jaar gewerkt aan de natuurfilm ‘De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide’. Tijdens de première van deze film, op 2 november 2016, liet hij weten dat hij, ondanks zijn ziekte, nog niet klaar was met filmen. Hij wilde nog een film maken van De Peel.

Dat najaar begon hij met zijn Peelproject. Vroeg in de ochtend filmde hij roofvogels en waterwild en tot laat in de nacht de das. Overdag ging hij voor Peelvlinders en op zoek naar de eekhoorn. Hij werd daarbij geholpen door zijn zonen, bevriende natuurfotografen en boswachters van Staatsbosbeheer. Zelfs toen Han door zijn ziekte bijna niet meer in staat was om het veld in te gaan legde hij nog het voergedrag van de bijzondere draaihals vast. Eenmaal aan huis gekluisterd knutselde hij in zijn studio nog een veenbiotoop in elkaar om close-ups te maken van de veenmol. Eind juli 2017 kwam er helaas, veel te vroeg, een einde aan zijn energieke leven en carrière als natuurfilmer en overleed Han op 52 jarige leeftijd.

Han had de wens uitgesproken dat de film afgemaakt zou worden door een bevriende jonge natuurfotograaf, Jarno van Bussel uit Asten. In de nazomer van 2017 ging Jarno, samen met natuurfotograaf Jos van de Kerkhof, Staatsbosbeheer boswachter John Vereijken en Chris Meeuwsen, de zoon van Han, aan de slag om Han ’s laatste droom af te maken. Ze gebruikten daarbij het draaiboek dat Han had opgesteld.

Op 18 september gaat de film, voor een select gezelschap, in première in de VUE-bioscoop in Eindhoven. Twee dagen daarna, op zondag 20 september, wordt de film vertoond tijdens een openluchtvoorstelling bij buitencentrum de Pelen.

Kaartjes voor de filmvertoning bij De Pelen kun je reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/depelen.

Er zijn vier voorstellingen: om 11.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Een kaartje kost € 6 voor volwassenen en € 3,50 per kind.

Let op: de film wordt buiten vertoond, dus denk aan warme kleding en indien nodig een regenjas. Geen paraplu’s.

Op zondag 27 september is de film ook nog bij Dok 6 in Panningen te zien: www.dok6.eu

Buitencentrum De Pelen ligt bij de ingang van het Nationaal Park De Groote Peel, aan de Moostdijk 15 in Ospel. 


Trefwoorden: parels van de peel buitencentrum de pelen han meeuwsen jarno van bussel
Geplaatst

vrijdag 04 september 2020 | 12.44 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 04 september 2020 | 13.44 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub