Vrijdag 25 september werd in de Groote Peel op de grens tussen de gemeenten Asten en Meijel de Peeltroef Belfort Vossenberg officieel in gebruik genomen.

Belfort Vossenberg, een initiatief van de werkgroep Natuur en Recreatie van het Dorpsoverleg Meijel, is een een 22 meter hoge uitkijktoren die een magnifiek uitzicht biedt over Nationaal Park De Groote Peel en de kerkdorpen.

Naast de uitkijktoren is een wandelroute langs kazematten aangelegd, met daarbij informatiepanelen. 

De toren - of Belfort - heeft vier ruime bordessen. Op elk van deze bordessen staat een thema centraal: oorlog en vrede, de Peel, (landschaps)kunst en het cultuurlandschap.

Op de bovenste etage kunt u ‘Aktion im Moor’ bekijken, een kunstwerk, bestaande uit een serie van vier zwartwit foto’s, die in de zomer 1971 bij Kazemat 104 zijn gemaakt door het Duits/Italiaanse kunstenaarsduo Joseph Beuys en Gianfranco Gorgoni.

Oud-kunstredacteur Piet Snijders van het ED, inmiddels als storyteller verbonden aan Museum Klok & Peel in Asten, herinnerde zich dat hij in 2010 samen met de Eindhovense kunstkenner Wim Langenhoff op expeditie was geweest in een dichtbegroeid deel van De Groote Peel om Kazemat 104 terug te vinden, niet ver van de Vossenberg, maar op Astens gebied.

Bij die kazemat had de toevallig passerende Duitse kunstenaar Joseph Beuys op een mooie zomerdag in 1971 het spraakmakende kunstwerk 'Aktion im Moor' gecreëerd.

Beuys had er over het moeras gedanst en was er uiteindelijk ingedoken. De Italiaanse fotograaf Gianfranco Gorgoni had er foto's van gemaakt en die zouden uiteindelijk het tastbare kunstwerk vormen; een vroege uiting van eco-kunst, oordeelde de kunstkritiek later.

In Meijel werd dit verhaal uit de kunstwereld gretig opgepikt als extra element voor de invulling van de uitzichttoren op de Vossenberg.

Er ontstond een samenwerking over de provinciegrens heen en uiteindelijk slaagde (oud) voorzitter Harry van der Loo van Museum Klok & Peel erin om - met financiële steun van Waterschap Aa en Maas - in New York van fotograaf Gorgoni en diens dochter Maya de rechten te verwerven voor een Peellandse pop-up tentoonstelling van de 'Aktion im Moor'.

Intussen hangen de foto's bijna levensgroot op een steenworp afstand van de plek waar ze bijna vijftig jaar geleden werden gemaakt. Ook zijn ze in iets bescheidener formaat te zien in de grote hal van Museum Klok & Peel in Asten.

Voor het museum past de Aktion im Moor in het project Death Valley De Peel en onderstreept ze dat de Groote Peel niet alleen een plek is van turfwinning, natuurhistorie en oorlogsvoering, maar ook een inspiratiebron voor kunst en cultuur.

Storyteller Piet Snijders heeft het verhaal te boek gesteld.

Zijn tweetalige 'Aktion im Moor/Een kennismaking met Joseph Beuys' is vanaf vrijdag 25 september voor € 9,95 te koop bij Museum Klok & Peel.


Trefwoorden: belfort vossenberg nationaal park de groote peel
Geplaatst

zondag 27 september 2020 | 11.59 uur

Laatst gewijzigd

zondag 27 september 2020 | 13.17 uur

Auteur

AMJM Buenen


businessclub