Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

In de maand november vinden in de gemeente Someren werkzaamheden plaats in de ondergrond.

Doel van het onderzoek is om de ondergrond beter in beeld te brengen, zodat er nader onderzoek mogelijk is naar aardwarmte.

Aardwarmte is een duurzame energiebron met een veel lagere uitstoot van stikstof. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving ontvangen een brief over de werkzaamheden.

Gedurende dit onderzoek worden er op bepaalde plekken gaten in de grond gemaakt. Door geluidsgolven in de ondergrond te brengen worden zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart gebracht. Dit heet seismisch onderzoek en is een onderdeel van de landelijke Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN).

SCAN brengt de Nederlandse ondergrond in beeld om zo nauwkeuriger te kunnen inschatten waar eventueel aardwarmte ingezet kan worden. Als onderdeel van de energietransitie ziet de Rijksoverheid kansen om met aardwarmte een deel van onze warmtevraag in huizen, kantoren en voor bepaalde industrie te verduurzamen. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de grond aanwezig is. In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond. De Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen.

Kijk voor meer informatie op www.scanaardwarmte.nl.


Trefwoorden: seismische campagne aardwarmte nederland aardwarmte
Geplaatst

vrijdag 06 november 2020 | 06.41 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 06 november 2020 | 08.20 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub