SIRIS.nl

Nieuwe uitkijktoren in De Groote Peel is klaar

In 2019 werd gestart met een nieuw Buitenfondsproject; de bouw van een rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel.

Dankzij veel gulle gevers is het gelukt om het benodigde bedrag bij elkaar krijgen. Inmiddels is de toren gebouwd en toegankelijk voor publiek.

Het Nationaal Park De Groote Peel is een weids en waterrijk hoogveengebied. Een gebied waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de vele vogels, de stilte en de uitgestrekte natuur. Voor de beleving van zo’n natuurgebied is een uitkijktoren een onmisbare recreatieve voorziening. Vanaf hoogte kun je de cultuurhistorische elementen, zoals de oude Peelbanen, veel beter herkennen. Een uitkijktoren is dan ook dé plek waar je tijdens excursies kunt vertellen over ontstaan en beheer.

Toen een paar jaar geleden de oude toren werd afgebroken, en er dus een nieuwe gebouw moest worden, werd de hulp van het Buitenfonds ingeschakeld. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen structurele financiële bijdrage meer voor beschikbaar is. Met donaties aan het Buitenfonds kan Staatsbosbeheer die specifieke projecten realiseren.

Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen werd een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Samen met de boswachters van Staatsbosbeheer ging het Buitenfonds aan de slag om van het project een succes te maken. Dankzij de bijdragen van Waterschappen, gemeenten, stichtingen, fondsen, bedrijven en veel particuliere sponsors werd het benodigde bedrag bij elkaar gehaald. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van het benodigde bedrag beschikbaar gesteld. Dankzij al die gulle gevers was het eind 2020 mogelijk om de toren te gaan bouwen.

En nu is de uitkijktoren klaar. Vanwege Covid-19 zal de officiële opening pas over een paar maanden plaatsvinden, maar de toren is al toegankelijk voor iedereen die van het bijzondere uitzicht wil genieten. Ook mensen die slecht ter been zijn kunnen de toren ‘beklimmen’. Het ontwerp van Martin Koldenhof van Bureau Heer & Meester, heeft twee niveaus, waarbij het onderste rolstoeltoegankelijke platform via een talud bereikbaar is. De locatie van de nieuwe toren is halverwege het familiepad, de gele route, in De Groote Peel.

Benieuwd naar hoe de toren gebouwd is? Kijk dan naar dit filmpje: https://youtu.be/Z8DKt7EKMp4.