SIRIS.nl

ORO en Amaliazorg ondertekenen een intentieverklaring

Bestuurder Jan Roelofs van ORO en directeur-bestuurder Han Hendrikse van Amaliazorg hebben op vrijdag 8 januari een intentieverklaring ondertekend waarin staat dat Amaliazorg en ORO samen gaan werken op locatie Hof van Bluyssen in Asten.

De verklaring is ontstaan, omdat de missie en visie van beide organisaties goed op elkaar aansluiten. Beide partijen zetten zich in voor een fijne dag voor cliënten en dragen elk op hun eigen manier bij aan een inclusieve samenleving.

De bedoeling is dat ORO een vleugel gaat huren in het pand van Hof van Bluyssen. Daar wonen nu senioren, maar de bedoeling is dat er ook cliënten van ORO met een verstandelijke beperking komen wonen. De organisaties geven aan dat een samenwerking voordelen biedt op drie gebieden. Jan Roelofs legt uit: “In de intentieverklaring staat dat we onderzoeken of we gezamenlijke dagactiviteiten, dagbestedingsactiviteiten en vrijetijdsbesteding op kunnen zetten in Asten. Samen kunnen we een gevarieerder aanbod opzetten. Daarnaast willen we de zorg op locatie waar mogelijk combineren. Bijvoorbeeld op het gebied van een gezamenlijke nachtzorg.” Han Hendrikse vult aan: “Een werkgroep met een afvaardiging vanuit beide organisaties gaat aan de slag om de intentieverklaring om te zetten in een heuse samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat zowel de cliënten van Hof van Bluyssen als de cliënten van ORO hier profijt van gaan hebben.”

Locatiehoofd Mariska Slegers van Amaliazorg Hof van Bluyssen is heel blij met deze samenwerking: “Ik vind het een hele mooie kans om een voor Asten unieke samenwerking in gang te zetten. Hierdoor kunnen we een mooie plek creëren en we kunnen maatschappelijk gezien meer betekenen voor Asten. Als bijvoorbeeld het restaurant groter wordt, kunnen daar cliënten van ORO ondersteunen en we kunnen dan ook beter de functie van een ontmoetingsruimte voor heel Asten bieden.” ORO-wijkmanager Bea Jacobs voegt toe: “Het wordt een plek waar mensen veilig kunnen wonen en mee kunnen blijven draaien in de Astense samenleving.”

In het gebouw waarin Hof van Bluyssen is gehuisvest wonen ook Missiezusters Franciscanessen van de H. Antonius van Padua. Voor hen is de cirkel rond als ORO in het pand komt. De zusters zorgden vroeger in Het Rijtven in Deurne voor geestelijk gehandicapte kinderen. Na hun pensionering verhuisden de zusters naar het klooster in Asten en werd Het Rijtven onderdeel van de stichting ORO in Helmond. Het is voor de zusters mooi om te zien dat een belangrijk onderdeel van hun levenswerk nu ook in dit klooster vorm gaat krijgen. Deze zorg is passend in de Franciscaanse spiritualiteit.