SIRIS.nl

Afkoppelen is goed voor je portemonnee én voor het milieu

Een nagenoeg lege agenda als gevolg van het coronavirus, een zomer die snikheet en droog was én de gemeente Someren die een mooie subsidie biedt.

Voor Angelien en Arie van Lierop uit Someren was het zo klaar als een klontje: afgelopen najaar gingen ze aan de slag met afkoppelen. ‘Al het water dat op ons dak valt, komt voortaan niet meer in de riolering terecht maar in onze eigen tuin. Goed voor onze portemonnee en het milieu.’

Angelien van Lierop woont samen met echtgenoot Arie met veel plezier in hun watervriendelijke woning in Waterdael. Door alle regenpijpen van hun woning af te koppelen van de gemeentelijke riolering en het water op te vangen in een regenton en ondergrondse drainagebuizen in hun eigen tuin, slaan ze twee vliegen in een klap. In droge periodes hoeven ze hun gazon en planten minder te besproeien én ze helpen mee aan het voorkomen van wateroverlast op straat.

Angelien: ‘We hebben het huis, de garage, de berging en de overkapping allemaal afgekoppeld van het riool. We houden elke druppel van een regenbui voortaan vast in onze eigen tuin die op deze manier vochtig blijft. Dat lijkt in dit seizoen misschien niet zo relevant, maar als we straks weer droge periodes tegemoet gaan, is het een ander verhaal. Afgelopen zomer hoorde ik veel mensen klagen dat hun tuin zo droog was en dat de planten dood gingen. Nou, daar is een oplossing voor: zaag de regenpijp door en het water stroomt zo je tuin in.’ De afkoppelsubsidie van de gemeente Someren - met daar bovenop nog een financiële tegemoetkoming van het waterschap - maakte het voor de Van Lierops nog eens extra aantrekkelijk om aan de slag te gaan.

Om met eigen ogen te zien wat de Van Lierops zoal uit de kast hebben getrokken om hun tuin klimaatbestendig te maken, bracht wethouder Louis Swinkels op vrijdag 15 januari een 'werkbezoek' aan het gezin in Waterdael. 'Afkoppelen is het toverwoord als elke druppel telt,' liet de wethouder zich ontvallen. 'Zij hebben niet stilgezeten en hebben direct een plan gemaakt, de afkoppelcoach uitgenodigd, subsidie aangevraagd en de handen uit de mouwen gestoken.' Een integraal afkoppelsysteem in hun voor- en achtertuin is het resultaat. Louis: 'Dit is supergaaf, er loopt geen druppel hemelwater meer het riool in en de tuin ligt er altijd lekker groentjes bij. Een aantal zaterdagen op tijd uit de veren en graven, meten en aansluiten. Met veel plezier en passie hebben deze inwoners hun watersysteem ingericht.'

Het initiatief van de Van Lierops heeft inmiddels ook op verschillende plekken navolging gekregen. Angelien: ‘Zo is een oom van mij inmiddels ook aan de slag met afkoppelen nadat hij bij ons is komen kijken hoe we dit hebben aangepakt. We zullen het toch met zijn allen moeten doen willen we wateroverlast zo veel mogelijk beperken,’ besluit de Somerense. ‘Door samen de schouders eronder te zetten, kunnen we voorkomen dat we straks weer natte voeten krijgen.’

Ook afkoppelen? Lees dan de afkoppelbrochure van Onweerstaanbaar Someren op www.onweerstaanbaarsomeren.nl/projecten/ of haal deze op bij het gemeentehuis.

Ben jij inwoner van Someren en wil je gratis advies en ondersteuning bij je afkoppelplannen? Meld je dan voor een vrijblijvend bezoek aan huis door onze afkoppelcoach. Je kunt hem bereiken via e-mail afkoppelcoach@someren.nl.

Bron: Onweerstaanbaar Someren