Economie in onze regio kromp in 2020 met 3%

In de provincies Noord-Holland en Groningen is de economie in 2020 het sterkst gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, met respectievelijk ongeveer 7% en 5%.

Flevoland was met een krimp van ongeveer 2% de provincie die relatief de kleinste terugval heeft ervaren. 

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Vorige week maakte het CBS bekend dat de economie landelijk in 2020 met 3,8% is gekrompen. In Zuidoost-Brabant kromp de economie in 2020 met 3%.

De krimp in Noord-Holland werd met name veroorzaakt door minder vliegverkeer op Schiphol en het stilvallen van de reisbemiddelingsbranche. De krimp van ongeveer 5% in de provincie Groningen werd vooral veroorzaakt door de verminderde gaswinning. De economie van Limburg kromp met ongeveer 4% en in de resterende provincies was de krimp ongeveer 3%. De economie in Flevoland is nog het minst gekrompen (ongeveer -2%). De krimp bleef beperkt door goed presterende leasebedrijven en de groei van de detail- en groothandel. Verder hebben de door de crisis getroffen bedrijfstakken, zoals de horeca, reisbemiddeling en personenvervoer, een minder groot aandeel in de economie van Flevoland.

In de meeste regio’s kromp de economie in het vierde kwartaal van 2020 met ongeveer 1% tot 3%. De krimp werd vooral veroorzaakt door de impact van de coronamaatregelen op de horeca, reisbemiddeling en de cultuursector. In Zuidoost-Brabant kromp de economie met 1%.


Trefwoorden: krimp economie
Geplaatst

dinsdag 23 februari 2021 | 08.28 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 23 februari 2021 | 09.25 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub