SIRIS.nl

Succesvolle samenwerking op ondermijning in Peelland

23 Hennepkwekerijen, 45 aanhoudingen voor handel in harddrugs, 56 adresfraudes, 56 milieuovertredingen en 24 brandgevaarlijke situaties.

Een greep uit de resultaten van de gezamenlijke aanpak van ondermijning in de zes Peelgemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in 2020.

Daarnaast zijn vorig jaar 163 Bibob-onderzoeken uitgevoerd en werden 21 panden gesloten in verband met drugshandel en -productie of voorbereidingshandelingen.

Het Peelland Interventie Team (PIT) controleert op locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Dat leverde vorig jaar bij 29 controles op 73 locaties in totaal 390 overtredingen op. Het PIT is een belangrijk instrument in de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Vijf Peelgemeenten kennen een uitgestrekt buitengebied. Daar richten controles zich onder andere op vergunningen en milieuregels maar ook op de huisvesting van arbeidsmigranten.
In Helmond lag de focus onder meer op de aanpak van de drugsproblematiek in de binnenstad. Naast tal van acties, aanhoudingen, aanpak van verkeersboetes en sluitingen op grond van de wet Damocles is er aandacht voor preventie. Zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein werken daarvoor nauw samen. Verder loopt er onder andere een pilot van twee jaar om illegale praktijken op bedrijventerrein Hoogeind aan te pakken.

Andere aandachtspunten in de aanpak van ondermijning zijn onder andere de aanpak van criminele familiestructuren en versterking van de maatschappelijke en bestuurlijke weerbaarheid. Samenwerking tussen partijen staat daarbij voorop. Het netwerk van samenwerkende partijen groeit elk jaar. Zo werken de zes gemeenten in Peelland daarbij nauw samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Politie, OM, Belastingdienst (binnen de wettelijke kaders), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), woningcorporaties, bedrijventerreinen en zorg- en welzijnsinstellingen.

Sinds september 2020 ontvangen de gemeenten in Peelland rechtstreeks meldingen die bij Meld Misdaad Anoniem (M.) binnenkomen. In de vorm van een pilot zijn zij samenwerking aangegaan. Bij M. blijft de melder volledig anoniem bij het melden van verdachte situaties of het vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden.

Melden kan bij M. op tel. 0800-7000 maar daarnaast uiteraard ook bij de politie via tel. 0900- 8844 of bij het PIT op tel. 0492-587309 of e-mail info@pitteam.nl.

Tips worden vertrouwelijk behandeld.