De thema-avond van het Varendonck College over seks, alcohol en drugs op donderdagavond 5 november was een groot succes.

Met meer dan 350 belangstellenden was het een drukte van belang. 

Met als titel 'Seks? Alcohol? Drugs? Mijn kind doet daar toch niet aan...toch? werd de spijker weer op de kop geslagen. Vooral drugs zijn een hot item, nu D'n Boemelaer gesloten moest worden door drugsgebruik door jongeren en vermeend dealen. Ouders hebben dus duidelijk behoefte aan steun, steun van deskundigen en van elkaar. In gesprek blijven met je kind is belangrijk.

Dat was ook de boodschap van alle sprekers. Léon Pouls begeleidt ouders en kinderen en is op die manier betrokken bij het Varendonck College. Hij kijkt welke aanpak bij iemand past. Ga niet tegenover elkaar zitten, maar laat je kind voelen dat je naast hem staat, als gelijkwaardige. Julia van Eijk was er duidelijk over. Seks is een basisbehoefte, het bestaat, maak het bespreekbaar. Ze stelde soms confronterende vragen, waarbij het hele publiek stil bleef, maar geleidelijk aan werd het geroezemoes harder en dat maakte de kern duidelijk. Mathijs de Croon, preventiemedewerker van Novadic-Kentron, de organisatie voor verslavingszorg zegt: "Laat kinderen merken dat je er bent voor hen en dat je alles kunt bespreken. Gelukkig is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen gaan drinken wel gestegen, wat te maken heeft met de verhoging van de alcoholleeftijd in de horeca van 16 naar 18 jaar. Preventie van drugs begint bij herkenning. Mathijs liet de ouders de verschillende soorten drugs zien (en ruiken). “Drugs brengen iets positiefs, daarom gebruiken mensen drugs. Zaak is om ook bewust te worden gemaakt van de negatieve kant. Stel duidelijke regels en maak hierbij geen uitzondering".

Op 20 januari houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin, in samenwerking met de GGD en Novadic Kentron een vervolg op deze thema avond, waar het mogelijk is om met deskundige en met elkaar als ouders in contact te treden.


Trefwoorden: drugs alcohol seks varendonck-college someren
Geplaatst

zaterdag 07 november 2015 | 10.32 uur

Laatst gewijzigd

maandag 09 november 2015 | 16.47 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub