Bertha Nijssen-Wijnen uit Asten vierde op zondag 8 november haar honderdste verjaardag.

Burgemeester Hubert Vos kwam Bertha voor de middag feliciteren in De Lisse.

's Middags werd het eeuwfeest verder gevierd in De Pandoer in Heusden met o.a. een drukbezochte receptie.

Bertha werd op 8 november 1915 geboren in Someren-Eind. Ze waren thuis met tien kinderen. Daar zijn er nog twee van over, Bertha en haar zus Tonia, die deze maand 99 jaar hoopt te worden. Haar oudste zus Marie overleed in 2013 toen ze bijna 101 werd. Het gezin verhuisde toen Bertha nog jong was naar de historische boerderij aan de Sengersbroekweg in Heusden. Daar bracht ze haar jeugd door en ze ging er naar school.

Op 30 april 1940, net toen de oorlog uitbrak, trouwde ze met Bertje Nijssen uit Asten. Ze kregen samen veertien kinderen; zeven jongens en zeven meisjes. Helaas overleden drie kinderen, er zijn er nu nog elf over.

Toen ze trouwde met Bertje gingen ze boeren aan de Nachtegaalweg in Asten. Na tien jaar verhuisden ze naar Heusden, naar de Peel. Het was daar toen nog een niemandsland. In die tijd rond 1950 gingen velen emigreren. Ongeveer driehonderd Heusdenaren vertrokken naar verre oorden. Voor Bertha leek het ook een emigratie, want daar aan de Peelweg was nog bijna niks, behalve een strooien schob. Ze bouwden er een barak, maar een lichtaansluiting was er niet en ook andere voorzieningen ontbraken. Later werd alles wat comfortabeler, toen ze een nieuw huis bouwden.

Het was hard werken in die tijd met het grote gezin en het opbouwen van het boerenbedrijf. Alles werd aangepakt om de kost te verdienen. Ze hielden koeien, varkens, kippen mestkuikens en zelfs eenden, ze teelden asperges aardbeien en bonen.
In 1973 verhuisden ze naar de Beemdstraat, aan de rand van Heusden. Daar konden ze het wat rustiger aan gaan doen. In 1990 was het groot feest. Bertje en Bertha vierden hun gouden bruiloft, dat werd uitgebreid gevierd. Een jaar later stierf Bertje op 78-jarige leeftijd.

Bertha bleef nog tot haar 88e in Heusden wonen, daarna verhuisde ze naar De Lisse. De eerste jaren deed ze nog helemaal zelfstandig het huishouden. De laatste paar jaren werd dat steeds moeilijker en krijgt ze een keer in de week iemand om te poetsen. Sinds verschillende maanden wordt ze door de verplegenden in De Lisse goed verzorgd. Waar de familie kan, helpen ze een handje.

Haar grote hobby was buiten werken, vroeger op het land, waar alles nog met de hand gedaan moest worden. Later in de grote tuin en serre waar ze vooral fuchsia`s en geraniums kweekte. Op vakantie gaan was er in die tijd ook niet bij. Wel is ze twee keer naar Lourdes geweest, een keer met een paar zussen, de andere keer met Bertje en Annemieke, het zorgenkind. Annemieke heeft totdat ze gestorven is op 31-jarige leeftijd altijd bij vader en moeder gewoond.

Bertha heeft 43 kleinkinderen en 49 achterkleinkinderen, waarvan er dit jaar twee zijn geboren. Een werd geboren in Grashoek, het andere in Engeland, een verschil van een eeuw dus.


Trefwoorden: de lisse hubert vos bertha nijssen burgemeester vos
Geplaatst

maandag 09 november 2015 | 09.37 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 10 november 2015 | 10.28 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub