Pastoor Hermans "Feitelijk gaat het niemand iets aan wat ik ermee doe"

Pastoor Hermans uit Asten mag de erfenis van een overleden vrouw houden, ondanks bezwaren van de familie. Dat heeft de rechtbank op woensdag 18 november besloten.

De familie van de vrouw was naar de rechter gestapt om het testament nietig te laten verklaren. De rechter ging daar dus niet in mee.

Testament

In 2009 liet de vrouw een testament opstellen en benoemde de kinderen van haar nicht tot de enige erfgenamen. Ook liet zij pastoor Hermans een beperkte geldsom na. Hij had in 2008 de uitvaart van haar echtgenoot verzorgd.

Daarna had de vrouw regelmatig contact met de pastoor, die ook 12.000 euro van haar leende. In 2010 wijzigde de vrouw opnieuw haar testament: de kinderen zouden nu een beperktere geldsom krijgen en de pastoor werd voor het overige geldbedrag benoemd tot enig erfgenaam.

De vrouw overleed op 24 december 2014. Haar familie kreeg een paar weken daarvoor te horen dat het testament inmiddels gewijzigd was. De familie was het hier niet mee eens, maar het bisdom liet weten geen aanleiding tot maatregelen te zien.

De familie stapte vervolgens naar de rechter. De rechtbank oordeelde dus dat de stellingen van de familie niet goed genoeg onderbouwd zijn. De nalatenschap bestaat uit een bedrag van vermoedelijk 120.000 euro en de inboedel uit de woning van de vrouw.

Het is de familie niet om het geld te doen. Een nicht vertelt aan Omroep Brabant. "We hebben de pastoor gevraagd om het aan de kerk te geven, dan zouden we daar geen probleem mee hebben. We kennen mensen in Afrika die heel goed werk verrichten, daar zou het geld ook heen kunnen."

Reactie Pastoor Hermans

De pastoor zegt nog niet te weten hoeveel er van de erfenis overblijft. "Het is niet eens zeker of het 120.000 euro is. Ik vond het ook heel lasterlijk dat dit bedrag werd genoemd. Ik weet helemaal niet wat er overblijft."

Wat hij er precies mee gaat doen is onduidelijk. "Feitelijk gaat het niemand iets aan wat ik ermee doe. Als ik het aan een goed doel geef, laat ik jullie dat wel weten. Het is een privékwestie en heel pijnlijk dat het zo in de openbaarheid is gekomen."

De familie denkt nog na over een hoger beroep.


Trefwoorden: erfenis pastoor hermans
Geplaatst

woensdag 18 november 2015 | 17.45 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 19 november 2015 | 16.38 uur

Auteur

Tim Hanssen


businessclub