SIRIS.nl

Lezing over de woeste wereld van bomen

Grote imposante bomen spreken tot de verbeelding.

Europa kent veel van deze bomen.

Ook in Nederland kennen we eeuwenoude exemplaren.

En er zijn bomen die kunnen uitgroeien tot monumentale bomen.

Tom Stokweilder, landschapsarchitect en voorzitter van de Stichting Wereldboom, houdt op donderdag 26 november in IVN- gebouw De Stulp in Asten een presentatie over oude en bijzondere bomen in Europa.

De aanvang is 20.00 uur en de entree is gratis.

Wat is de oudste boom in Europa? En welke is de dikste? En wat is de oudste boom in Nederland? Waarom zijn er in Europa zoveel meer dikkere en oudere bomen dan in Nederland? Kan dit verbeteren en wat is daarvoor nodig?

 Ton Stokwielder, voorzitter van Stichting Wereldboom, geeft u antwoord op deze vragen. Ondersteund met mooie plaatjes van bomen uit onze eigen omgeving. En wat deze bomen in potentie in zich hebben om uit te groeien naar bomen die echt tot de verbeelding spreken. Hij gebruikt daarbij voorbeelden van bomen elders uit Europa, van Noord-Noorwegen via Polen, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje naar Engeland. Naar de ware schatten met bomen van  enorme leeftijden en afmetingen in Engeland

Ton Stokweilers passie is zwerven door ‘oernatuur’ in Europa en (Wit)Rusland. Daarbij ervaart hij het cosysteem waarin alle dieren, planten en lagere organisme onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

We missen in Nederland zo’n belangrijk stuk ecosysteem. Oeroude bomen vervullen daarin een cruciale rol. Daarin zit de missie en de voorpret om dit een beetje terug te krijgen in ons vaderland … Nederland. En dat kan ook midden in de stad. De Stichting Wereldboom heeft tot doel om Nederlandse bomen de mogelijkheid te geven uit te laten groeien tot majestueuze en tot de verbeelding sprekende bomen.