SIRIS.nl

Landschapswandeling in Mariapeel

Op zondag 13 maart kunt u zich aansluiten bij de gidsen van IVN Asten-Someren voor een landschapswandeling door de Mariapeel.

U maakt kennis met het typische Peellandschap op de grens van winter en lente. Maar ook wordt stilgestaan bij de grootschalige herstelwerkzaamheden, die in dit gebied uitgevoerd worden.

Het karakter van de wandeling is een ‘doorloopwandeling’, dat wil zeggen dat er onderweg niet vaak wordt stilgestaan. Op een enkele plek zal door de gids toelichting worden gegeven op historie, natuur en beheer. Een gedeelte van de wandeling voert over paden die zeer drassig zijn; waterdicht schoeisel of laarzen zijn een must.

Ooit was de Mariapeel deel van een uitgestrekte hoogveengebied , dat toen werd beschreven als “wild, woest en ledig” en ” een weeke, drassige streek daar nauwelijks een mens gaan kan”. Na de veenafgravingen en ontginningen bleven een paar Peelrestanten, o.a. de Mariapeel, over als natuurgebied. Mede door maatregelen om verdroging tegen te gaan is er een veelzijdig natuurgebied ontstaan. Moerassen, veenplassen, heidevelden en bossen wisselen elkaar voortdurend af. Zeldzame hoogveenvegetaties komen hier voor. Zo’n 125 verschillende vogelsoorten met o.a. de zeldzame blauwborst en roodborsttapuit, en ook insecten en zoogdieren zijn goed vertegenwoordigd.

De wandelaar ziet grote vlaktes van okergeel pijpestrootje en wat plukken heide, daartussen geheimzinnige, donkere waterpoelen, waarin blauwe lucht en witte wolken zich spiegelen. De witte bast van berken licht op in het stille, verlaten landschap. Talloze vogelgeluiden wijzen erop dat het gebied dichter bevolkt is dan je zo ziet.

In de Mariapeel wordt hard gewerkt aan de natuur om het oorspronkelijke hoogveenlandschap te herstellen. Tijdens deze wandeling maken we kennis met het Peellandschap, haar unieke natuur en de al zichtbare effecten van de herstelmaatregelen.

De wandeling begint om 13.30 uur bij het biologisch station van Staatsbosbeheer aan de Koolweg 36a in Helenaveen.