Bezoek aan onderduikerskamp in Lierop

Op donderdag 25 september brachten bewoners en verzorgenden van het klooster van de Paters van het Heilig Hart in Asten een bezoek aan het onlangs gereconstrueerde onderduikerskamp Dennenlust in de bossen bij Moorsel in Lierop.

Hun confrater Jan Geboers, indertijd kapelaan in Someren-Heide, fungeerde als aalmoezenier voor dit kamp. Vanuit zijn betrokkenheid bij de ‘ondergrondse’ LO-afdeling Someren wist hij bovendien een aantal gestrande geallieerde piloten een veilige schuilplek in Dennenlust te bieden.

Fien Berkers-Geboers, zus van de in 1996 overleden kapelaan die nadien pastoor van Brouwhuis zou worden, en Marietje Kooistra-Kruijf, die haar sporen verdiend heeft op het gebied van de geschiedschrijving van Someren in de Tweede Wereldoorlog, maakten deel uit van het gezelschap.

Maar de meest opvallende deelneemster was toch de 103-jarige Dina Berkers. Zij woonde een groot deel van haar leven op Moorsel en was met haar familie betrokken bij de hulpverlening aan het kamp. Zij deed de was voor de onderduikers.


Trefwoorden: moorsel onderduikerskamp dennenlust gerard geboers
Geplaatst

zondag 28 september 2014 | 09.18 uur

Laatst gewijzigd

zondag 28 september 2014 | 08.25 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub