SIRIS.nl

Minder regels voor veilig en effectief waterbeheer

Minder regels en administratieve rompslomp, meer helderheid en een Brabantbrede afstemming.

Dat zijn de uitgangspunten waarmee de drie Brabantse waterschappen Brabantse Delta, de Dommel en Aa en Maas hun regels voor veilig en effectief waterbeheer hebben herschreven.

Deze regels worden de ‘uniforme keur’ genoemd en liggen zes weken ter inzage. Gemeenten, grondeigenaren of beheerders maar ook burgers die bijvoorbeeld aan een sloot, rivier of dijk wonen, hebben met deze regels te maken.

Het doel van de regels is om de waterafvoer te waarborgen, Brabant te beschermen tegen overstromingen en de gevolgen van droogte te beperken. Van oudsher zijn deze regels vastgesteld in de keur, een soort ‘wetboek’ van het waterschap. Met de opschoonactie zijn de regels beter op elkaar afgestemd, eenvoudiger gemaakt of geschrapt.

Kees Coppens, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta; “Met deze ontwerpkeur combineren we de zorg voor droge voeten, bescherming tegen overstromingen en de zorg voor voldoende schoon water met het verminderen van de regeldruk en administratieve lasten. Dat is efficiënt en klantgericht, belangrijke speerpunten van de waterschappen. We hebben dat gezamenlijk gerealiseerd en geven daarmee een positief signaal af naar de mede-gebruikers van het water in Brabant”.

Nieuw aan deze keur van de betrokken Brabantse waterschappen is dat veel gebods- en verbodsbepalingen zijn vervangen door algemene regels. Dat houdt in dat iedereen die werkzaamheden wil verrichten aan watergangen, oevers en dijken, daaraan onderhoud pleegt of een waterevenement organiseert niet altijd meer een watervergunning nodig heeft.

In veel gevallen volstaat een melding van die activiteiten aan het waterschap. Zo is er bijvoorbeeld voor het leggen van een duiker (buis onder een weg of dijk) in veel gevallen geen watervergunning meer nodig. Met deze aanpassingen verminderen de waterschappen de regeldruk en daarmee de administratieve lasten voor particulieren en bedrijven.

In de keur staan regels voor het onderhoud en het werken aan sloten, beken en andere watergangen en aan dijken. Ook bij evenementen in, op en om het water hebben organisatoren te maken met de keur van de waterschappen. Tenslotte geeft de keur ook aan welke regels voor de scheepvaart gelden, zoals de diepgang en de snelheid waarmee boten over de rivieren mogen varen.
Bij onderhoud gaat het onder andere om het maaien van het gras op dijken en oevers en het verwijderen van waterplanten en ander afval. Schade aan oevers, dijken en kunstwerken (sluizen, damwanden enz.) moet worden voorkomen, evenals vervuiling van het water. Dat geldt ook voor evenementen in en op het water. Daarmee is de keur een belangrijk instrument om een goede doorstroming van het water in sloten te waarborgen en om Brabant te beschermen tegen overstromingen.

De waterschappen hebben niet alleen de zorg voor droge voeten in natte tijden maar letten ook op voldoende zoetwater in droge perioden. Daarom hebben de waterschappen in de keur regels opgenomen voor het gebruik van het water uit sloten en rivieren (oppervlaktewater) en van grondwater voor bijvoorbeeld beregeningsdoeleinden. Dat is belangrijk voor het behoud van voldoende water voor natuur en landbouw. Die regels zijn eerder al afzonderlijk vastgesteld en maken nu integraal deel uit van de keur. Wel zijn de grenzen rond belangrijke natuurgebieden (Natura 2000-gebieden) verfijnd.

De betrokken Brabantse waterschappen zijn de eerste in Nederland die op basis van een landelijk model gezamenlijk een uniforme keur hebben opgesteld. Daarmee gelden voor alle particulieren en bedrijven in Brabant dezelfde regels en wordt daarmee de eenduidigheid bevorderd.

Deze uniforme keur is nu in concept klaar en ligt als ‘Ontwerpkeur’ vanaf begin oktober gedurende zes weken bij deze Brabantse waterschappen ter inzage. Belanghebbenden kunnen gedurende die periode hun reactie geven op deze ontwerpkeur. De waterschapsbesturen stellen de keur begin 2015 vast en nemen daarbij de binnengekomen inspraakreacties in overweging. De uniforme keur wordt vervolgens in heel Brabant op 1 maart 2015 van kracht.