Schrijver Will Tinnemans overleden

Op vakantie in Grenoble (Frankrijk) is op dinsdag 28 oktober oud-Somerenaar, schrijver, journalist, mediatrainer en woordgoochelaar Will Tinnemans op 55-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden.

Tinnemans was de dertiende in een rij van vijftien kinderen. Zijn vader was fabrieksarbeider en onbezoldigd vakbondsman. Regelmatig zaten er mensen met arbeidsconflicten bij hem thuis aan de keukentafel. Voor Tinnemans één van de redenen journalist te worden en mensen die geen stem hebben een stem te geven.

Daarom schreef hij diverse boeken over de arbeidsmarkt. In het bijzonder over de groep werknemers helemaal onderaan de ladder. 

Will Tinnemans verwierf met zijn werk een sterke reputatie met doorwrochte publicaties. De laatste jaren publiceerde hij o.a. de boeken 'Voor jou tien anderen' en 'De Kwetsbaren'. Optredens naar aanleiding van dit laatste boek vulden grote delen van zijn agenda. Zo was hij te gast in 'De Wereld draait door', 'Boeken met Brands' en 'Nieuwsuur'.

Tinnemans werkte sinds de jaren negentig als freelancer onder andere voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en voor de VPRO-radio en televisie. In 2001-2002 was Will een jaar eindredacteur van het VPRO-radioprogramma De Ochtenden.

Na zijn opleiding aan de School voor Journalistiek (1977-1980) specialiseerde hij zich in jeugd en Oost-Europa. Hij reisde er veel toen de Muur er nog stond. In 1990 verscheen het eerste boek van zijn hand 'Tulpen in de nacht'. Het zijn reportages uit de landen ‘achter het IJzeren Gordijn’. Het boek was de afsluiting van bijna tien jaar reizen naar de Warschaupactlanden in Midden- en Oost-Europa tijdens en vlak na de Koude Oorlog. Vervolgens zette Will Tinnemans zijn tanden in migratie en minderhedenbeleid. Hij schreef honderden artikelen voor bladen als Buitenlanders Bulletin en later Contrast en redigeerde boeken van onderzoekers. Hij ontpopte zich tot een autoriteit die minderhedenkwesties mogelijk beter doorgrondde dan de wetenschappers die hij las en interviewde. Die ontwikkeling culmineerde in 1994 in de publicatie van Een gouden armband. Een geschiedenis van mediterrane immigranten in Nederland (1945-1994). Het boek gold vanaf de dag van publicatie als een standaardwerk en niet-wetenschapper Tinnemans als een autoriteit.

De afgelopen tien jaar was hij behalve dagvoorzitter en moderator op symposia en congressen ook media- en communicatietrainer. Hij trainde honderden professionals en bestuurders in het helder verwoorden van hun boodschap. Zoals hij het zelf formuleerde: ‘Hoe ongelijksoortig mijn werkzaamheden ook mogen lijken, ze draaien allemaal om het stellen van de juiste vragen en om het vinden van bevredigende antwoorden op die vragen.’

Will was getrouwd met Adrienne Wijlaars en woonde in Slijk-Ewijk.


Trefwoorden: voor jou tien anderen de kwetsbaren
Geplaatst

maandag 03 november 2014 | 15.30 uur

Laatst gewijzigd

maandag 03 november 2014 | 20.43 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub