SIRIS.nl

Koninklijke onderscheiding voor Karel Velings

Karel Velings (63) uit Someren heeft op dinsdag 26 april de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau gekregen. Burgemeester Veltman speldde Karel de versierselen op tijdens de lintjesregen in het gemeentehuis in Someren.

Karel Velings heeft zich op vele vlakken ingezet voor de Somerense gemeenschap.

Een opsomming van zijn verdiensten:

Sinds 1976: vrijwilliger bij en secretaris (1976-1990) van mannenkoor De Nachtegaal. Karel was van 2002 tot 2011 dirigent en is nu plaatsvervangend dirigent. Tevens is hij mentor van nieuwe leden en ondersteunt hij bij het ophalen van oud papier.

Sinds 1996: vrijwilliger en ex-prins bij carnavalsvereniging De Meerpoel. Karel schrijft liefjes voor de jaarlijkse zoanikaovend. Voorheen verzorgde hij de eucharistieviering voor carnaval en was hij dirigent van het koor van oud-prinsen.

Sinds 2000: vrijwilliger bij en medeoprichter van de Stichting Mien en de Zömmerse Hirre, een organisatie die zich inzet voor het bewaren van het Somerens dialect. In 2001 gaven zij het boek “Zömmers nie te beschrieve” uit. Daarnaast is er een website opgezet. Karel verzorgt het onderhoud hiervan.

Sinds 2007: vrijwilliger bij Heemkundekring De Vonder. Karel is initiatiefnemer, medeorganisator en coördinator van de jaarlijkse excursies van basisscholen. Hij is actief als intermediair tussen de scholen en de gidsen van de heemkundekring en is nauw betrokken bij de planning.

Sinds 2007: vrijwilliger bij Onis Welzijn. Karel verzorgt de verspreiding van warme maaltijden aan ouderen, alleenstaanden en mensen met een beperking.

Sinds 2007: vrijwilliger bij de VVV in Someren als gastheer.

Sinds 2007: chauffeur bij Buurtbusvereniging Someren-Maarheeze-Heeze.

Sinds 2009: dirigent bij het Somerens Dameskerkkoor.

Sinds 2015: dirigent bij seniorenkoor De Nagalm.

Karel is verder nog dirigent geweest bij verschillende koren; een kinderkoor in Someren-Eind (in de jaren tachtig), gemengd koor De Veengalm (1988-2000) en het Somerens Dameskoor (1992-2001).