SIRIS.nl

Natuurexcursie De Witte Bergen in Heusden

Gevarieerd bosgebied rond de visvijver, een ecologische verbindingszone over een golfbaan. Natuur en recreatie komen tezamen in het gebied De Witte Bergen nabij de Gezandebaan in Heusden.

Verken dit verrassende gebied tijdens de natuurexcursie met IVN Asten-Someren op zondag 12 juni.

Vertrek om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van camping De Peelpoort, Gezandebaan 29a in Heusden.

Het bosgebied rondom visvijver de Witte Bergen heeft zijn naam te danken aan het feit dat het gebied oorspronkelijk een zandverstuiving was. Het gebied is gelegen aan de rand van de oorspronkelijke Peel en ontstaan aan het eind van de IJstijd. Voor 1920 was dit nog een open en vlak gebied.

Rond 1925 werden hier productiebossen geplant. Alles in het kader van de werkverschaffing in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Het water, de huidige visvijver, is ontstaan in de zestiger jaren. Het zand is afgegraven voor de aanleg van de N279.

De natuur heeft zich na dit menselijk ingrijpen zeer snel hersteld in haar oude vormen. Het natuurgebied heeft de afgelopen jaren, naast natuurgebied, een recreatieve bestemming gekregen. Verder is er een ecologische verbindingszone aangelegd met de Groote Peel gerealiseerd, die sterk bijdraagt aan het thans gevarieerde landschap.