SIRIS.nl

Dunning bomen in Dennendijkse Bossen

Op maandag 5 september start de dunning in het zuidwestelijke deel van de Dennendijkse Bossen in Asten.

Het doel hiervan is de soortenrijkdom van het gebied verhogen en meer structuurvariatie in het bos creëren.

Tijdens deze dunning worden bomen verwijderd om andere bomen meer ruimte te geven en het bos te verjongen. Er komt zo ruimte voor kruiden, struiken, jonge bomen en oudere bomen. Verder ontstaan er afwisselingen in hoog en laag, dichte en meer open gebieden waardoor het leefgebied aantrekkelijker wordt voor een verscheidenheid aan planten en dieren. Ook wordt het gebied aantrekkelijker voor bezoekers.

De bomen zijn al geselecteerd en te verwijderen bomen zijn met oranje verf gemarkeerd. Inheemse bomen krijgen de ruimte zich te ontwikkelen. Daarnaast komen in verschillende bosvakken open plekken, waar ruimte is voor een nieuwe generatie bos. Door deze aanpak veranderd het bos langzaam maar zeker richting een gevarieerd bos met meer boomsoorten, leeftijden, diameters en hoogtes.

Een oogstmachine velt de bomen, ontdoet deze van zijtakken en zaagt de stam in stukken. Deze gezaagde stukken worden vervolgens met een machine naast de grotere paden opgestapeld. Daarvandaan gaan de stammen naar de houtverwerkende industrie.

Bij de uitvoering van de bosbeheermaatregelen wordt gewerkt volgens de Gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Deze gedragscode schrijft voor dat flora en fauna wordt ontzien, bijvoorbeeld roofvogelnesten, spechten(nest) bomen, mierennesten, holen en zeldzame planten.

De werkzaamheden zijn in ieder geval vóór 19 december afgerond.