Samenwerking Aa en Maas en Buitencentrum De Pelen een feit

Waterschap Aa en Maas en Buitencentrum de Pelen in Ospeldijk werken sinds deze zomer samen op het gebied van jeugdeducatie.

Bestuurder Ernest de Groot van waterschap Aa en Maas: ‘Als waterschap willen we mensen informeren over ons werk en het belang van veilig, schoon, natuurlijk en voldoende water. Het gezegde ‘jong geleerd, is oud gedaan’ is hierbij zeker van toepassing. Daarom besteden we via diverse milieu- en educatiecentra aandacht aan jeugdeducatie.’ Buitencentrum De Pelen is hét milieu- en educatiecentrum voor bezoekers van Nationaal Park De Groote Peel. Het Brabantse gedeelte van dit bijzondere natuurgebied ligt in het werkgebied van waterschap Aa en Maas.

‘Het Billy Bell opdrachtenboekje en de zoekkaart voor kinderen waren hard aan vervanging toe. Dankzij de financiële bijdrage van Aa en Maas zijn ze vernieuwd en kunnen ze weer jarenlang mee’, aldus Marijke Vaes-Schroën, manager van Buitencentrum De Pelen. ‘Ieder jaar gaan zo’n vijfhonderd kinderen met onze doekoffer op pad. In de koffer zit het Billy Bell opdrachtenboekje, de zoekkaart en meer benodigdheden voor een leerzame en boeiende ontdekkingstocht door De Groote Peel. De zoekkaarten worden ook uitgedeeld tijdens kinderfeestjes en andere activiteiten. Dat zijn jaarlijks nog eens ruim 1.500 kinderen die meer willen leren over de (water)dieren in het natuurgebied.’

De Groot: ‘Als waterschap willen we volwassenen, maar ook kinderen informeren over ons werk en het belang van veilig, schoon, natuurlijk en voldoende water. Dit doen we met diverse campagnes, maar ook door actief de mensen op te zoeken. Bijvoorbeeld door het organiseren van informatiebijeenkomsten, brainstormavonden, cursussen en (natuur)evenementen in ons werkgebied. Hierbij zoeken we steeds meer samenwerking met natuurverenigingen, milieueducatiecentra en scholen.’ Het Buitencentrum ontvangt geen reguliere middelen meer voor educatie. Om die reden zoeken ook zij samen met partners naar mogelijkheden om natuur-/jeugdeducatie aan te kunnen blijven bieden. De samenwerking tussen waterschap Aa en Maas en het Buitencentrum biedt dan ook zeker kansen voor de toekomst. ‘Het is natuurlijk hartstikke mooi dat we op deze manier met verschillende partijen kunnen samenwerken. Ook mooi hoe de éne partij de andere partij weer verbindt. Zo kunnen we elkaar allemaal versterken’, aldus Ernest.


Trefwoorden: waterschap aa en maas buitencentrum de pelen
Geplaatst

dinsdag 20 september 2016 | 15.32 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 20 september 2016 | 16.33 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub