SIRIS.nl

Duidelijkheid over waterschadeclaims

De extreme regenval van eind mei en juni in de regio’s Boxmeer-Cuijk en Asten-Someren-Deurne heeft tot grote wateroverlast en waterschade geleid.

Inmiddels hebben 254 ondernemers en particulieren een schadeclaim ingediend bij waterschap Aa en Maas. De beoordeling van de claims is nu in volle gang. Eind november krijgt een eerste groep van circa veertig gedupeerden uitsluitsel over hun claim. Voor eind februari volgen de resterende claims.

Om wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk te beperken zijn op landelijke schaal maatregelen nodig. Samen met de provincie, buurwaterschappen en gemeenten in de beheergebieden heeft Aa en Maas het initiatief genomen om hierin een voortrekkersrol te gaan vervullen.

Verreweg de meeste claims zijn kleiner dan € 50.000. Aa en Maas handelt die zelf af. In principe worden de claims die het eerst zijn ingediend, het eerst behandeld. Vergelijkbare schadegevallen in één gebied worden echter gebundeld, omdat daarvoor gelijke omstandigheden gelden. Later binnengekomen claims behandelen ze dan gelijktijdig met de eerst ingediende claims binnen dat gebied. 

Grotere claims worden afgehandeld door schadeverzekeraar Centraal Beheer Achmea. Dat zijn er vooralsnog een kleine dertig. Centraal Beheer Achmea handelt ook kleinere claims af in één gebied, die bij elkaar groter zijn dan € 50.000 en die te maken hebben met één en dezelfde overlastsituatie. Vanaf november tot eind februari krijgen alle indieners uitsluitstel over de claims die Aa en Maas beoordeelt. Er wordt in overleg met Centraal Beheer Achmea naar gestreefd om ook voor de grotere claims snel duidelijkheid te bieden.

Direct na de wateroverlast in juni is een inventarisatie van de feiten en overlastsituaties gemaakt. In de afgelopen maanden heeft Aa en Maas alle indieners van claims bezocht om de plaatselijke situatie van het waterbeheer, de aard en de omvang van de schade te bespreken. Op basis hiervan wordt voor elke individuele claim een rapportage opgesteld, met daaraan gekoppeld de uitspraak over het wel dan niet toekennen van de claim.

De extreme regenval van mei-juni hebben we in die periode in het gebied van Aa en Maas niet eerder meegemaakt. De verwachting is dat we in de toekomst vaker met dergelijke uitzonderlijke situaties te maken krijgen; een direct gevolg van de klimaatverandering. Maatregelen zijn daarom nodig. Voor de maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden, heeft Aa en Maas een extra bedrag van € 245.000 vrijgemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om meer maatwerk-maaibeheer van de oevers, het versneld doorvoeren van verbeteringen aan duikers en aanpassingen in de aansturing van stuwen.

Op de langere termijn zijn ook grotere maatregelen nodig. Het gaat om investeringen van tientallen miljoenen in Noord-Brabant en honderden miljoenen in heel Nederland. Alle partijen die een taak hebben in het Nederlandse waterbeheer moeten daarbij betrokken worden. De overheden kunnen dit niet alleen, er is ook medewerking nodig van bedrijven, inwoners en grondgebruikers. De provincie Noord-Brabant heeft samen met Aa en Maas, de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland en gemeenten in de beheergebieden het initiatief genomen om een voortrekkersrol te gaan vervullen.

Met dit initiatief geven de waterpartners in Noord-Brabant invulling aan het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat door minister Schultz van Haegen is aangekondigd. Aa en Maas dijkgraaf Lambert Verheijen ziet een actieve rol voor de Brabantse waterpartners: “In Noord-Brabant is de urgentie voor aanpak van problemen met droogte en wateroverlast hoog. Er lopen daarom al veel pilots en projecten, maar er is nog meer nodig. Als waterpartners hebben we de minister deze week voorgesteld om als regionale koploper een grote en actieve bijdrage te leveren aan het Deltaplan. We vinden dat belangrijk: de klimaatverandering stelt ons voor een enorme uitdaging. We moeten die met vereende krachten aanpakken.”