SIRIS.nl

Nieuwjaarsborrel OVA (+ VIDEO)

Ondernemersvereniging Asten hield op maandag 5 januari een nieuwjaarsborrel in zaal Jan van Hoek in Asten.

Ondernemend Asten kwam daar elkaar een gelukkig en economisch goed jaar toewensen.

En dat gebeurde in een gezellige sfeer.

Jan Smeets, voorzitter van OVA, hield een nieuwjaarsrede met enkele krasse opmerkingen: 

Beste leden,

Geachte aanwezigen,

Het nieuwe jaar is enkele dagen oud en het is daarom een goed moment om allereerst terug te kijken naar het oude jaar.

2014 was een bewogen jaar.
Tijdens het WK-voetbal in Brazilie werd Nederland derde. Niemand had dit verwacht. Volgens alle deskundigen zouden we reeds in de eerste ronde uitgeschakeld worden. Toch de derde plaats. Zo zie je maar weer: de bal is rond. De deskundigen hebben het vaak mis.
Het leven is vol verrassingen.

Zeer verrassend was het einde van de MH-17 vlucht van Schiphol naar Maleisie. Een groot drama met 296 doden. Onbegrijpelijk.
Indrukwekkend was de rouwstoet op de snelweg met veel publiek langs de kant.

Voor onze vereniging was 2014 een goed jaar .
Op initiatief van de OVA is per 1 januari 2014 het centrummanagement officieel gestart. OVA en CM hebben in 2014 samen veel winkelacties en evenementen georganiseerd. En met succes. Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten ons centrum bezoeken. De koopstroom van Someren naar Asten bijvoorbeeld, is veel groter dan omgekeerd van Asten naar Someren. Consumenten komen over het kanaal naar Asten. Het fraaie winkelaanbod en de goede gratis parkeervoorzieningen trekken ook bezoekers uit Deurne, Helmond en zelfs Eindhoven. Samen met de gemeente werken OVA en CM aan een aantrekkelijk centrum. De markt en omgeving is dit jaar fraai heringericht. De ondernemers samen hebben gezorgd voor een nieuwe stijlvolle feestverlichting.

Ook buiten het centrum bruist Asten van de activiteiten. Het bedrijventerrein Molenakkers/Hoogvelt is opgeknapt. In 2014 is ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuw bedrijventerrein. De gemeente heeft gronden aangekocht en een bestemmingsplan in procedure gebracht. Als alles meezit kan in 2015 de eerste bedrijfskavels uitgegeven worden. Het nieuwe Florapark word 7 hectare groot. Bedrijven uit Asten die willen uitbreiden hoeven dan niet meer naar Someren of elders te verhuizen..

Bij alle ontwikkelingen in het centrum en de bedrijventerreinen werkt de OVA nauw samen met de gemeente. Spoedig na gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 is in Asten een college gevormd. Dit college luistert goed naar de inbreng van burgers en ondernemers. Als OVA-bestuur hebben we in 2014 prettig en constructief samengewerkt met de gemeente.

Op 18 maart 2015 mogen we gaan stemmen voor de Provinciale Staten. Ik hoop dat dit de laatste PS-verkiezingen zijn. De provincie is naar mijn oordeel een overbodige bestuurslaag.

Kent u Statenleden? Kent u provinciale partij-progamma’s? Weet u wat de provincie doet?

Nee, nee, nee? Dan bent u geen uitzondering; 99 % weet niet wat de provincie doet.
De verkiezingen zijn een graadmeter voor het landelijk beleid van het kabinet Rutte. De PvdA zal fors gaan verliezen en D’66 wint. Dit komt niet door provinciaalbeleid, maar door Samson en Pechtold.
Naar mijn oordeel is het verstandig de provincies op te heffen. De provincie is overbodig. Sommige provinciale taken kunnen beter landelijk geregeld worden. Andere taken kunnen efficiënter uitgevoerd worden door gemeenten. Gemeenten moeten dan wel groter te zijn. Asten, Someren en Deurne moeten fuseren, naar mijn oordeel.
Nu werkt Asten samen in diverse samenwerkingverbanden b.v. Asten en Someren, de Peel 6.1 gemeenten, SRE en de Metropoolregio Eindhoven. Deze samenwerkingverbanden zijn onduidelijk, stroperig en ondemocratisch.

Bestuurders zijn vaak kortzichtig en kijken niet verder dan hun neus, hun eigen territoir. Onze Brabantse provinciebestuurders bijvoorbeeld strijden reeds lang hardnekkig voor de aanleg van een nieuwe weg “de Ruit”. Deze weg is overbodig. Het geld bestemd voor de ruit kan beter besteed aan de verbreding van de A67. Ik hoop dat in 2015 een begin wordt gemaakt van de verbreding van de A67, zodat de fileproblemen op deze snelweg zijn opgelost als ons nieuwe bedrijventerrein Florapark geopend wordt. Asten heeft meer aan een verbreding van de A67 dan de aanleg van de ruit.

2015 wordt een spannend jaar. De uitvoering van diverse regels is per 1 januari 2015 van Rijk en Provincie overgedragen aan de gemeenten. Middels de participatiewet staat de gemeente Asten voor de uitdagende taak om mensen in de bijstand en mensen met een beperking te plaatsen in het bedrijfsleven. Ook voor OVA-leden liggen hier kansen. Teveel talenten worden nu niet benut.

De OVA heeft bijna 300 leden. Via een ledenwerfcampagne hopen we in 2015 de grens van 300 te passeren. Ledenwerving kan het beste door persoonlijke contacten. Misschien is uw buurman, collega, vriend of familielid nog geen lid van de OVA. Wellicht is een OVA-lidmaatschap interessant voor haar of hem. Wij vragen u dit jaar uw collega-ondernemer te vragen of hij/zij lid willen worden van onze vereniging. Een lidmaatschap kost € 75. Als u met u partner gaat uit eten bent u meer kwijt. Als blijk van waardering ontvangt u en het nieuwe lid samen tien muntjes, die u kunt besteden in het ondernemerscafé.

Het OC is verhuist. Dit jaar wordt het OC gehouden in de oude Protestante Kerk, “In de Gloria” Uit de reactie van onze leden blij kt dat het OC en de bedrijfsbezoeken zeer worden gewaardeerd. We willen dit jaar daarom weer diverse OC’s en bedrijfsbezoeken organiseren.
Dit jaar willen ook extra aandacht besteden aan onze pr. Wij informeren u regelmatig digitaal via een mail, onze website of per gewone post. Daarnaast verschijnt enkele malen per jaar de papieren OVA nieuwsbrief. Informatie en communicatie is erg belangrijk. In 2015 willen we daarom extra aandacht besteden aan onze pr en de werkgroep-pr uitbreiden en versterken.

Samen staan we sterk. Door de inzet van veel vrijwilligers is veel bereikt. Ik dank allen die in 2014 veel werk hebben verricht voor onze vereniging. Het OVA bestuur hoopt dat ook in 2015 weer veel georganiseerd en bereikt kan worden door uw inzet.

Ik wens u allen een gelukkig en gezond 2015. Proost.

Jan