In het kader van de lezingencyclus ‘De Peel een Mysterie’ wordt op zaterdag 19 november vanuit Museum Klok & Peel in Asten een bus excursie gehouden naar ‘De grenspalen in de Peel’.

Reisleider is de heemkundige Bernard Ploegmakers uit Rips, een expert in deze materie.

Hij was in 2008 ook een van de drijvende krachten achter de Commissie Peelgrenspalen 1716. Dit gezelschap heemkundigen uit De Rips, Deurne, Venray, Merselo en Ysselsteyn zorgde ervoor dat in het kader van de Reconstructie van de Peel tussen de gemeenten Gemert/Bakel en Deurne enerzijds en Venray anderzijds de 300 jaar oude provinciegrens Brabant-Limburg in oude luister werd hersteld.

Op 20 november 1716, 300 jaar geleden, ondertekenden onderhandelaars het Tractaet van Venlo. Daarmee werden voor eens en altijd nieuwe grenzen afgesproken en sindsdien leven Brabant en Limburg broederlijk naast elkaar. 

Na afloop van de excursie komen de deelnemers in Museum Klok & Peel in Asten bijeen voor een gezamenlijke lunch.

Daar wordt tevens de reizende tentoonstelling ‘Het Traktaat van Venlo 1716’ door Roël Hoppezak (voorzitter Peelnetwerk) en Jan Loonen (wethouder gemeente Venray) geopend en een herinneringsboekje uitgegeven.


Trefwoorden: tractaet van venlo de peel een mysterie museum klok en peel het traktaat van venlo bernard ploegmakers rol hoppezak
Geplaatst

dinsdag 15 november 2016 | 15.34 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 15 november 2016 | 16.34 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub