SIRIS.nl

Boekpresentatie 'Voordat Someren Someren werd'

Op donderdag 1 december werd in het gemeentehuis in Someren het boek 'Voordat Someren Someren werd' gepresenteerd.

Het boek 'Voordat Someren Someren werd. Archeologie van een dekzandeiland' is op verzoek van de gemeente Someren geschreven door de voormalig projectleider van de opgravingen, Fokko Kortlang, en archeologisch publieksboekenschrijver Evert van Ginkel.

De prachtige reconstructietekeningen, kaarten, vele foto’s van de archeologische werkzaamheden en vondsten, geven samen met toegankelijke teksten, een fascinerend inkijkje in het dagelijks leven van de mensen die in Someren woonden, lang voordat Someren Someren heette.

Het boek telt 160 bladzijden en is voor € 29,95 te koop op matrijs.com en in de boekhandel.

In 1990 werd bij toeval een archeologische ontdekking gedaan tijdens de aanleg van een paar straten in de nieuw te bouwen woonwijk Waterdael in Someren. Drie amateurarcheologen speurden de openliggende grond af, en vonden donkere vlekken en een scherf. Deze bleken onderdeel te zijn van een groot grafveld uit de ijzertijd.

Vanaf dat moment zijn rondom de dorpskern van Someren, op het zogenaamde dekzandeiland tussen de kleine Aa en Aa, diverse opgravingen uitgevoerd. Sinds de ontdekking van het urnenveld van Waterdael I in 1990, is in Someren een voor Nederlandse en zelfs internationale maatstaven, ongekend groot areaal archeologisch cultuurlandschap opgegraven. In totaal is maar liefst 35 hectare door archeologen, vrijwilligers en studenten onderzocht. 25 Jaar onderzoek in het voormalige akkergebied ten oosten van de kern van Someren heeft ons een samenhangend inzicht gegeven in het wel en wee van boerensamenlevingen vanaf de vroege ijzertijd tot aan het einde van de volle middeleeuwen (circa 800 voor Christus tot 1.250 na Christus).