SIRIS.nl

MGM Asten speelt psychologische thriller

De voorbereidingen voor de nieuwe theaterproductie van MGM Asten 'De Dood & Het Meisje' zijn hun laatste fase ingegaan.

Dit kleinschalige en razend spannende toneelstuk van Ariël Dorfman gaat op zaterdag 4 maart in première in theater De Ruchte in Someren, wordt vrijdag 17 maart in De Klepel in Asten opgevoerd, en gaat vervolgens op tournee door de regio.

De kaartverkoop is al gestart.

MGM Asten verraste in het vorige theaterseizoen als splinternieuw theatergezelschap met de grootschalige muziektheaterproductie 'Mistero, Brabantse volksopera'. Deze voorstelling trok van Venray tot Hilvarenbeek een reeks volle zalen.   

Dat hoeft geen indicatie te zijn voor de nieuwe productie, want die is totaal anders. Nu geen zestig mensen op het podium, maar slechts drie. En nu geen grappen en grollen op het podium, maar zinderende spanning.

Het verhaal speelt zich af in een Zuid-Amerikaans land dat zojuist een fascistische regime heeft doorstaan, en waar drie karakters in het reine moeten zien te komen met een zeer duister verleden. Hoewel het stuk is gebaseerd op een voorbije fase in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis, is het tegelijkertijd universeel én brandend actueel. Ook nu zijn er landen die via onduidelijke machtsgrepen lijken af te glijden naar kafkaëske Nacht und Nebelstaten. Hoe overleef je die? In De Dood en Het Meisje worden alle snaren van de menselijke psyche bespeeld.  Het stuk, met elementen uit Franz Schuberts gelijknamige composities, gaat in een dubbele gelaagdheid over macht en onmacht, recht en onrecht, zin en waanzin. 

Voor acteurs en actrices is Ariël Dorfmans toneelstuk een ware uitdaging. Zeker sinds het verhaal in 1994 werd verfilmd door Roman Polanski met in de hoofdrollen de topacteurs Sigourney Weaver, Ben Kingsley en Stuart Wilson.  Bij MGM Asten speelt Marja Berkers (Heusden)  de rol van Paulina; John van der Sanden (Helmond) die van Gerardo, en Toon van Overdijk (Netersel) de rol van Roberto. De regie is in handen van de ervaren regisseur Harold Schraven uit Den Bosch.

De voorstelling heeft door het om gezondheidsredenen wegvallen van MGM-initiatiefnemer en aanvankelijke medespeler Hans van Gorp aan een zijden draadje gehangen, maar omdat de rest van de cast er onverminderd enthousiast in is blijven geloven kan het stuk nu toch volgens planning uit de startblokken.

MGM Asten met De Dood en Het Meisje, toneelstuk van Ariël Dorfman. Première: zaterdag 4 maart in theater De Ruchte in Someren; vrijdag 17 maart in De Klepel in Asten, daarna voorstellingen Gemert, Deurne, Oss en Helmond. Kaarten via de websites van de theaters; kaarten voor de voorstelling in Asten via de voorverkoopadressen Letters & Zo en de VVV. 

Meer info: www.mgmasten.nl.