SIRIS.nl

Oplevering Slievenvijver in Slievenpark (+ VIDEO + AUDIO'S)

Op donderdag 5 februari vond in het Slievenpark in Someren de officiële oplevering plaats van de 'nieuwe' Slievenvijver.

In samenwerking met waterschap Aa en Maas en IVN Asten-Someren heeft de Slievenvijver eind vorig jaar van de gemeente Someren een grondige opknapbeurt gekregen. 

Om de beleving en kwaliteit van de Slievenvijver te verbeteren zijn diverse werkzaamheden uitgevoerd. Zo zijn de steile oevers vervangen door flauwe oevers, waardoor de vijver beter verbonden is met het park en deze een meer natuurvriendelijke inrichting heeft gekregen.

Daarnaast is de vijver verkleind en verdiept en zijn de delen die in de zomer droogvallen gedempt. Ook is het overschot aan bomen en struiken verwijderd voor meer lichtinval en is de sliblaag in de vijver verwijderd voor een betere waterkwaliteit. Tot slot is er een steiger aangelegd die ook toegankelijk is voor mindervaliden.

Uit de vijver is zo'n 105 kilogram aan goudvissen gehaald. In de vijver komen andere vissen te zwemmen zoals de baars en de snoek.

Bij de oplevering onthulden wethouder Leon van de Moosdijk en Francien van de Ven, loco-dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas, een informatiebord over o.a. de waterkwaliteit van de vijver.

Leerlingen van de nabij gelegen basisschool De Diamant leverden een bijdrage aan een betere waterkwaliteit door emmers water met watervlooien in de vijver te gooien. 

De Slievenvijver moet over tien jaar nog een prettige plek zijn om te verblijven. Om dit voor elkaar te krijgen en aangetast water als gevolg van algen tegen te gaan, is het belangrijk dat mensen eenden niet teveel voeren en honden niet bij het water uitlaten. 

De gemeente Someren zal ook dit jaar en volgend jaar werkzaamheden aan de Loovevijver en de vijver in het Julianapark in Someren verrichten.