SIRIS.nl

GGD benoemt Tiny Steenbakkers tot Gezondheidsambassadeur

Tiny Steenbakkers uit Lierop ontving op zondag 26 maart de titel van Gezondheidsambassadeur voor de GGD Brabant-Zuidoost.

Deze titel wordt haar toegekend voor haar jarenlange inzet bij de Kruisvereniging Someren, Stichting Dokter Eijnatten en de Dorpscoöperatie Lierop Leeft! Vandaaruit heeft ze vele mooie gezondheidsinitiatieven mogelijk gemaakt. De uitreiking vond plaats tijdens de Gezondheidsmarkt van de Dorpscoöperatie in bijzijn van wethouder Theo Maas, medebestuursleden, familie en vele dorpsgenoten.

Steeds vaker zetten inwoners zich in voor een gezonde leefomgeving in hun gemeente of wijk en voor de gezondheid van hun medeburgers. In onze regio kennen we hier inmiddels heel wat voorbeelden van, zoals gezonde en leefbare wijken, beweegtuinen en trimbanen, acties om alcoholgebruik door jongeren aan te pakken, gezonde sportkantines en dementievriendelijke gemeenten. Ook voor de GGD is samenwerken met burgers in wijk of buurt de beste manier om gezondheid te bevorderen. Inwoners die zich op een bijzondere manier inzetten voor de gezondheid van medeburgers zijn dan ook zeer waardevol en worden daarom in hun gemeente benoemd tot Gezondheidsambassadeur van de GGD.

Zondag 26 maart werd deze titel voor de tweede keer in Someren toegekend. De GGD vindt dat Tiny Steenbakkers dit heeft verdiend omdat zij zich al ruim twintig jaar met tomeloze energie inzet voor de Kruisvereniging Someren, die later is opgegaan in de Stichting Dokter Eijnatten. Vandaaruit heeft zij een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van de Gezondheidswijzer in De Ruchte in Someren. Dit informatiecentrum op het gebied van gezondheid en ziekten is opgericht in 1998, in de tijd dat er nog geen ‘Google’ was. Maar ook voor andere gezondheidsinitiatieven heeft Tiny zich destijds al ingezet zoals het weerbaarheidsproject ‘Marietje Kessels’ op de basisscholen en de aanschaf van de eerste AED’s in de diverse dorpen en wijken.

Ook in Lierop is Tiny al vele jaren actief om de gezondheid van de inwoners te verbeteren. Op dit moment is zij voorzitter van de werkgroep Zorg van de Dorpscoöperatie Lierop Leeft! en een belangrijk aanspreekpunt van dorpsondersteuner Anita Hurkmans. Vanuit deze werkgroep heeft Tiny zich dit jaar onder andere ingezet om Lierop dementievriendelijker te kunnen maken. Maar ook voor de gezondheidsmarkt die zondag plaats vond, heeft ze veel werk verzet.

De GGD Brabant-Zuidoost kan al twintig jaar een beroep op haar doen waardoor steeds nieuwe deuren worden geopend. Zij sprak daarvoor zondag haar dank uit. Daarbij werd ook Stichting Dokter Eijnatten en de Dorpscoöperatie Lierop Leeft! geprezen voor hun bijdrage aan het bevorderen van de gezondheid en de sociale leefbaarheid van de gehele gemeente en Lierop in het bijzonder.

De GGD vindt het belangrijk dat inwoners met goede ideeën de GGD en hun eigen gemeente weten te vinden. Zo kunnen zij elkaars inzet versterken. De GGD heeft daarom per gemeente de mogelijkheden voor burgerinitiatieven op het gebied van gezondheid in kaart gebracht op www.actiefmetgezondheid.nl. Hier zijn ook allerlei inspirerende en succesvolle voorbeelden te vinden.