Een bommenwerper crashte in de Groote Peel

For High Emprise van auteur Graham Spence is alleen verschenen als Engelstalige uitgave. Het boek beschrijft het leven van Donald Jordan, de piloot van de Avro Lancaster EE198, die op 22 juni 1943 met zijn hele bemanning in de Groote Peel om het leven kwam. De auteur is verwant aan Donald.

Niet alleen Donalds jeugd komt in dit boek uitgebreid aan bod, dat geldt ook voor de geschiedenis van het Bomber Command. Graham doet verslag van Donalds opleiding tot piloot, hij gaat in op het proces van crewvorming. Hij wist te achterhalen welke typen bommen aan boord waren en doet verslag van een bombardementsvlucht vanuit de cabine. Dat laatste aan de hand van de beschrijving van een journalist, die zo’n vlucht meemaakte. Maar daarmee is het verhaal nog niet ten einde.

Graham wist te achterhalen dat de door Donalds crew afgeworpen bommen de boerderij van Karel van Bussel aan de Gezandebaan in Heusden verwoestten. Hij slaagde erin contact te leggen met Karels nazaten en vroeg hen om zoveel mogelijk details van de crash.

Op hun verzoek tekende Gerard Geboers zijn herinneringen daaraan op. Hij legde die vast in het afgelopen zomer gepubliceerde tweetalige boekje ‘… een bommenwerper crashte in de Groote Peel …’ 

Het mooi vormgegeven For High Emprise telt 173 pagina’s en bevat vele foto’s.

For High Emprise is te bestellen via www.gerardgeboers.nl en verder te koop in Ospel bij Buitencentrum de Pelen en in Asten bij Primera en bij Letters & zo.


Trefwoorden: for high emprise buitencentrum de pelen graham spence gerard geboers karel van bussel
Geplaatst

dinsdag 28 maart 2017 | 23.05 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 28 maart 2017 | 22.05 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub